Máte rádi mleté maso na hamburgery? Kupujete si už namleté maso nebo dáváte přednost vlastnímu domácímu mletí? Používáte k tomu mlýnek nebo sadu nožů? Ať už tak nebo tak, jistě víte, že nože nebo mlýnek se časem zanesou a přestanou být tak ostré jako na začátku. Chcete-li ovšem docílit vždy kvalitně namletého masa, je zapotřebí mít dobře ostrý mlýnek nebo nože.
K tomu jsou mnohdy zapotřebí speciální nástroje, které stojí spoustu peněz. Z toho důvodu jsme si pro vás připravili metodu, s jejíž pomocí snadno nabrousíte své nože na maso nebo dáte do pořádku svůj mlýnek. Vaše burgery budou zase skvěle chutnat díky skvěle namletému masu.
Domácí způsob broušení
Už se vám těžko otáčí rukojetí mlýnku na maso? Trvá vám mletí masa zbytečně moc dlouho a kvalita masa už taky není tak dobrá? Zkuste mlýnek rozmontovat, protože pravděpodobně hodně masných vláken uvízlo právě mezi mlecími noži. Nože se pak tupí a nemelou tak, jak by měly. K obnovení jejich ostrosti potřebujete většinou speciální zařízení a mnoho času. Můžete také vyzkoušet tento způsob domácího broušení.
Budete potřebovat
K domácímu broušení a ostření budete potřebovat tyto materiály a roztoky: klasický ocet, malou misku, několik párátek, textilní látku nebo papírové utěrky, brusný papír s granulací 180, 240, 500, 1000 a 1500, kus melaninové dřevotřísky a maskovací pásku. Těchto pár věcí se postará o ostrost vašeho mlýnku na maso.
Postup broušení
Mlýnek rozeberte a všechny jeho části důkladně umyjte mycím prostředkem, opláchněte čistou vodou a nechte uschnout. V případě rzi se pokuste rez odstranit tak, že dáte nože do misky a zalijete je 9 % stolním octem a necháte zjemnit přes noc.
Poté nože opatrně otřete houbou a sítko vyčistěte pomocí párátek. Usazeniny odstraňte látkou nebo utěrkami a použijte také brusný papír na očistu síta. S pomocí brusného papíru, dřevotřísky a pásky obruste nože podle obrázku. Budou opět funkční jako na začátku.