Vhodná úprava jídelníčku pomůže výrazně snížit hladinu cholesterolu

Fotografie: Freepik

Téměř třetina populace má problém s tím, že má zvýšený cholesterol v krvi. Obtíže způsobuje především ten „zlý“ cholesterol, který nazýváme odborně LDL. Tato dá se říct patologie dokáže zapříčinit celou řadu dalších život ohrožujících onemocnění. Proto je nasnadě pečovat o své zdraví a snažit se udržet míru LDL cholesterolu v optimální výši, která není pro organismus škodlivá. Jednou z možností je samozřejmě hodnotná a zdravá strava. Existuje 5 potravin, které vám s kompenzací vyššího cholesterolu dobře pomohou. Jaké to jsou?

Potraviny, které pomohou snížit cholesterol

Mezi velice účinné potraviny, které vám pomohou zatočit s vysokým LDL cholesterolem patří:

  • Česnek: ačkoliv je jeho aroma velice intenzivní, vsaďte na něj a zařaďte ho do svého jídelníčku. Skvěle doplní mnohé pokrmy a přidanou hodnotou je i to, že brání ukládání lipidů ve stěnách tepen a celkově podpoří snížení LDL cholesterolu v krvi.
  • Koriandr: je bylinka, kterou ne každý snese. Někomu může vůní i chutí připomínat jakési mýdlo, má však ale i mnoho příznivců a jeho chuť je vynikající v zvlášť v exotických pokrmech. Pomáhá rovněž rozkládat „zlý“ cholesterol v krvi, a ještě k tomu má antioxidační, protizánětlivé, antimykotické, diuretické a antibakteriální účinky. Nejen, že se dá čerstvý pokrájet a zužitkovat, i z jeho semen můžete připravit odvar k popíjení, který je blahodárný. Ideální je pít maximálně dva šálky denně. Je to zkrátka přírodní zázrak, který rozhodně neopomíjejte.
  • Ovesné vločky: obsahují vysoký podíl vlákniny. Dodají tělu potřebné vitamíny, minerály, bílkoviny a kyselinu linolovou. Právě ta pomáhá snižovat vysokou hladinu LDL cholesterolu v krvi. Neváhejte tedy konzumovat ovesné vločky s ovocem, mlékem, nebo jogurtem. Prospějete tak svému tělu na mnoha úrovních.
  • Mandle: pokud máte rádi ořechy všeobecně, potěšíme vás jistě informací, že i mandle dokážou podpořit nižší hladinu LDL cholesterolu, taktéž pomohou bojovat proti metabolickému syndromu, nebo kardiovaskulárním nemocem. Možné je přidávat do oblíbené snídaňové směsi, nebo je jíst jen tak, syrové, se slupkou, nebo loupané.

Blahodárné a chutné borůvky

Borůvky jsou ovocem nejen chuťově dokonalým a velice oblíbeným, dokonce jsou i super potravinou, co se týká účinků na náš organismus. Díky obsaženým polyfenolům pomohou snížit „zlý“ cholesterol v krvi a rovněž udržují srdce v kondici. Jsou vhodné i k celkové detoxikaci organismu, jsou totiž výrazným antioxidantem.

Borůvky je možné zužitkovat mnoha různými způsoby. Výborná je z nich šťáva, nebo smoothie, v kombinaci s jinými druhy ovoce. Skvěle doplní i snídaňové cereálie, nebo směs ovesných vloček a jogurtu. Pokud jsou borůvky skutečně zralé, jsou velmi lahodné, rozplývající se na jazyku. Dáte si?

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]