Není zapotřebí mít zrovna zabijačkové hody, abychom si dopřáli lahodný pokrm z vepřového masa. Tuto pochoutku si za několik hodin dokážeme připravit v pohodlí domova.
Vepřové maso je bohatým zdrojem želatiny, která je dobrá pro výživu našich chrupavek. Příprava oblíbeného sulcu se ale může zdát někomu náročná, proto je dobré mít v zásobě i jednodušší recept. Díky němu si připravíme lahodný pokrm z vepřové kýty, kterého se naši hosté nebudou moci nabažit.
Ingredience potřebné na přípravu vepřové pochoutky:
- vepřová kýta
- mrkev – 2 kusy
- cibule – 2 kusy
- petržel – 30 gramů
- bobkový list – 5 kusů
- sůl, černý pepř, nové koření, česnek
Základem rosolovitého pokrmu je dobrá tekutina
Do velkého hrnce vložíme maso a zalijeme dostatečným množstvím vody. Pokrm přivedeme k varu, po celou dobu vaření odstraňujeme případnou pěnu z povrchu. Jakmile je pěna pryč, obsah hrnce osolíme, přidáme bobkový list a také kuličky černého pepře. Vývar vaříme v přiklopeném hrnci na mírném ohni po dobu 3,5 hodiny.
Moje kamarádka z Moravy mi ukázala tento lahodný recept na zapečené chlebíčky
Maso oddělíme od kosti a dále zpracujeme
Jakmile je vývar hotový, vyndáme z něho maso, které postupně oddělíme od kosti. To si posléze rozebereme na jednotlivá vlákna, která přendáme do misky. V ní maso smícháme s najemno nasekanou petrželí a nadrobno nasekaným česnekem. Můžeme přidat také sůl a pepř. Připravené maso zalijeme třemi naběračkami vývaru a promícháme.
Do druhého dne máme pokrm, na který se sbíhají sliny
Připravené maso vložíme do formy, kterou jsme si předem vyložili potravinářskou fólií. Pokrm necháme přes noc odpočívat v lednici, tím zajistíme, že se všechny jeho chutě spojí. Druhý den si můžeme vychutnat lahodný výsledek, který se skvěle hodí k bramborové kaši nebo jako jednohubka ke chlebíčkům.
Napište komentář