Pokud byste rádi jedli kvalitní potraviny, můžete si je začít kupovat od farmářů nebo si je můžete vyrobit sami. Jestliže si radši vyberete druhou variantu, zkuste si doma udělat třeba domácí bujon.
V současné době se lidé začali hodně zaměřovat na kvalitu potravin, a i přesto, že některé potraviny zdražily, tak si v obchodech našli ty, které jsou kvalitnější a přitom levnější. Většina surovin v supermarketech je totiž průmyslově zpracovaná, a to pro lidské zdraví není vůbec dobré. Pokud byste se rádi takovým potravinám vyhnuli, začněte si doma vyrábět své vlastní produkty. Příkladem může být tento bujon, který je mnohem zdravější než ten kupovaný.
Suroviny potřebné na domácí bujon
Na výrobu domácího bujonu budete potřebovat následující suroviny:
- 180 g kuřecích prsou
- 3 ks stroužky česneku
- 2 ks střední cibule
- 100 g kořen celeru
- 80 g pórek
- 1 ks pastinák
- 400 g mrkev
- 1 ks malý svazek petrželky
- 50 g sůl
Jak vyrobit domácí bujon
Jakmile se pustíte do přípravy tohoto bujonu, budete překvapeni tím, jak jednoduché je, získat kvalitní domácí surovinu. Bujon začněte připravovat tak, že si všechny ingredience nakrájíte nahrubo. Poté si vezměte pánev, nalijte do ní olej a osmažte na něm kuřecí maso s cibulí. Poté k masu a cibuli přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte 80 ml vody, snižte teplotu a přikryjte pokličkou asi na 10 minut.
Suroviny dejte do misky a rozmixujte je
Až uplyne 10 minut, nechte suroviny vychladit a poté je dejte do misky. Ke směsi přidejte nasekanou petrželku a všechny suroviny promíchejte. Následně nechte tuto směs rozmixovat nahladko. Při mixování můžete do misky přisypat ještě trochu soli, která bujon dobře ochutí. Až budete mít vše rozmixováno, můžete mixér vypnout.
Do poctivého vývaru patří poctivé domácí nudle. Babička mi prozradila trik s žehličkou, nikdy by mě to nenapadlo
Dejte směs na tácek
Nyní byste si měli najít nějaký nižší tácek, který potáhnete potravinářskou fólií. Na fólii poté rozložte směs na bujon a uhlaďte tak, aby byla všude stejná vrstva. Napovrch směsi položte také potravinářskou fólii a tácek následně umístěte do mrazáku na 30 minut. Jakmile uplyne 30 minut, tak směs na bujon vyndejte, odstraňte folie a dejte si směs na destičku. Zde ji nakrájejte na malé kostky.
Bujon máte téměř hotový
Po nakrájení celé směsi vám nezbývá nic jiného, než jednotlivé kostky zabalit do jednoho sáčku nebo samostatně každou kostku zvlášť do alobalu. Nakonec dejte kostky do mrazáku, kde vydrží několik měsíců a při vaření stačí kostku vytáhnout a hodit rovnou do jídla.
Napište komentář