Vytvořte si vlastní domácí bujon: Je 20x kvalitnější, chutnější, bez éček a vyjde na haléře

domácí bujon

Pokud byste rádi jedli kvalitní potraviny, můžete si je začít kupovat od farmářů nebo si je můžete vyrobit sami. Jestliže si radši vyberete druhou variantu, zkuste si doma udělat třeba domácí bujon.

V současné době se lidé začali hodně zaměřovat na kvalitu potravin, a i přesto, že některé potraviny zdražily, tak si v obchodech našli ty, které jsou kvalitnější a přitom levnější. Většina surovin v supermarketech je totiž průmyslově zpracovaná, a to pro lidské zdraví není vůbec dobré. Pokud byste se rádi takovým potravinám vyhnuli, začněte si doma vyrábět své vlastní produkty. Příkladem může být tento bujon, který je mnohem zdravější než ten kupovaný.

Suroviny potřebné na domácí bujon

Na výrobu domácího bujonu budete potřebovat následující suroviny:

  • 180 g kuřecích prsou
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks střední cibule
  • 100 g kořen celeru
  • 80 g pórek
  • 1 ks pastinák
  • 400 g mrkev
  • 1 ks malý svazek petrželky
  • 50 g sůl

zelenina v pánvi s kuřecím

Jak vyrobit domácí bujon

Jakmile se pustíte do přípravy tohoto bujonu, budete překvapeni tím, jak jednoduché je, získat kvalitní domácí surovinu. Bujon začněte připravovat tak, že si všechny ingredience nakrájíte nahrubo. Poté si vezměte pánev, nalijte do ní olej a osmažte na něm kuřecí maso s cibulí. Poté k masu a cibuli přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte 80 ml vody, snižte teplotu a přikryjte pokličkou asi na 10 minut.

suroviny na bujon v misce

Suroviny dejte do misky a rozmixujte je

Až uplyne 10 minut, nechte suroviny vychladit a poté je dejte do misky. Ke směsi přidejte nasekanou petrželku a všechny suroviny promíchejte. Následně nechte tuto směs rozmixovat nahladko. Při mixování můžete do misky přisypat ještě trochu soli, která bujon dobře ochutí. Až budete mít vše rozmixováno, můžete mixér vypnout.

Do poctivého vývaru patří poctivé domácí nudle. Babička mi prozradila trik s žehličkou, nikdy by mě to nenapadlo

krájení bujonu na kostky

Dejte směs na tácek

Nyní byste si měli najít nějaký nižší tácek, který potáhnete potravinářskou fólií. Na fólii poté rozložte směs na bujon a uhlaďte tak, aby byla všude stejná vrstva. Napovrch směsi položte také potravinářskou fólii a tácek následně umístěte do mrazáku na 30 minut. Jakmile uplyne 30 minut, tak směs na bujon vyndejte, odstraňte folie a dejte si směs na destičku. Zde ji nakrájejte na malé kostky.

balení kostek bujonu

Bujon máte téměř hotový

Po nakrájení celé směsi vám nezbývá nic jiného, než jednotlivé kostky zabalit do jednoho sáčku nebo samostatně každou kostku zvlášť do alobalu. Nakonec dejte kostky do mrazáku, kde vydrží několik měsíců a při vaření stačí kostku vytáhnout a hodit rovnou do jídla.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*