Domácí čistící prostředek je účinný a zároveň šetrný k materiálům i vašemu zdraví

Péče o domácnost není náročná jen na práci, ale také na finance a koneckonců i pro lidské zdraví. Proto lidí hledají spíše domácí čistič. Všechny ty v obchodech dostupné čističe, leštidla a saponáty jsou doslova napěchované nebezpečnými chemikáliemi, které při menší nepozornosti mohou napáchat doslova paseku.

Nebezpečné je zejména vdechování jejich výparů či nechtěné požití, které může končit i smrtí. To však naopak nehrozí, pokud se rozhodnete říct drahým a nebezpečným čističům „dost“ a vyrobit si vlastní podomácku z toho, co máte doma ve spíži. Nejenže takovýto prostředek není zdraví nebezpečný, ale kromě toho je také velmi levný a přesto všechno vysoce účinný.

Pouhé čtyři přísady a univerzální, bezpečný čistič je na světě

Na výrobu domácího čističe, který funguje takřka na všechno, včetně vápenatých usazenin, rzi, vodního kamene, ale účinkuje také proti plísním či odolným mastným skvrnám, budete potřebovat jen několik přísad, z nichž nejspíš všechny nebo většinu máte neustále doma ve spíži.

K výrobě čističe budete potřebovat:

  • ½ hrnku hydrogenuhličitanu sodného neboli jedlé sody
  • ½ hrnku citronové šťávy
  • ½ hrnku bílého octa
  • 5 litrů vody

Postup přípravy:

Vezměte si dostatečně velkou nádobu o objemu 5 litrů, ideálně starý plastový kanystr. Do nádoby nasypejte hydrogenuhličitan sodný, zalijte ho vodou a nechte, ať se celý prášek rozpustí. Postupně přidejte i citronovou šťávu a bílý ocet. Směs zamíchejte a všimněte si, že už soda začíná pěnit, ale postupem času se začíná usazovat.

Touto směsí naplňte lahvičku se sprejem a používejte k čištění dřezů, dlaždiček, umyvadel, zrcadel, záchodů a veškerých podobných povrchů.

Pokud si přejete mít čistič krásně voňavý, před finálním zpracováním do bílého octa na dva týdny naložte slupky od citrusových plodů. Octový čistič se krásně provoní a po použití zanechá příjemné citrusové aroma a jeho čisticí účinek navíc ještě zesílí.

Při použití nastříkejte tuto směs na čištěný povrch a nechte 15 – 30 minut stát. Poté měkkým hadříkem nečistoty i s pěnou snadno odstraníte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]