Z vlašských ořechů a marmelády nedělám nic jiného než tento nadýchaný koláč od tety Libušky

Koláč s marmeládou

Díla lahodných a chutných koláčů tkví v tom, že dokážeme najít dokonalou kombinaci chutí, která k sobě ladí. Jednou takovou jsou vlašské ořechy a marmeláda.

Marmeláda je jedinečnou surovinou, která dokáže každému dezertu dodat potřebnou vláčnost. Díky tomu může být výsledný zákusek nejen lahodný, ale také nebude vysušený. Pokud sáhneme nejen po marmeládě, ale také po oblíbených vlašských oříškách, vznikne nám během chvilky dezert, který potěší nejen naše děti, ale i nečekanou návštěvu.

Ingredience potřebné na přípravu domácího koláče:

  • 180 gramů másla
  • 1 středně velké vejce
  • 130 gramů moučkového cukru
  • balení vanilkového cukru (8 gramů)
  • špetka soli
  • 310 gramů hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 350 gramů oblíbené marmelády

Koláč s marmeládou

Dokonale vyšlehaný krém vyšperkuje každý koláč

Jako první je zapotřebí si připravit těsto, které bude základem našeho dezertu. Budeme na něj potřebovat měkké máslo, které vyšleháme se špetkou soli. Přidáme moučkový a vanilkový cukr a vzniklou směs šleháme pomocí ručního mixéru po dobu 3 minut. Vzniknout by nám měla jemná, ale nadýchaná směs. Jakmile se tak stane, přidáme do směsi vejce.

šlehaný dezert

Nadýchaný sněhový koláč zaručeně nadchne každého hosta. Dělám ho při každé sešlosti, když nestíhám

Koláč s marmeládou

Vláčné těsto je základem dobrého dezertu

Směs je zapotřebí opět několik minut šlehat tak, aby nám vznikla jednotná hmota. Postupně do ní budeme přidávat hladkou mouku, kterou jsme si předem smíchali s práškem do pečiva. Směs začne postupně houstnout, proto z mixování přejdeme na práci rukama. Postupně se dopracujeme k tomu, že nám vznikne jednotné těsto. To položíme na pečicí papír a vyválíme.

Koláč s marmeládou

Vrstvením docílíme lahodné chuti

Korpus umístíme do trouby a pečeme po dobu 12 minut na 200 stupňů. Z hotového plátu vykrojíme dva stejně velké obdélníky, zbytek těsta rozdrobíme na malé kousky. Na hotový obdélník naneseme vrstvu marmelády, kterou přikryjeme druhým plátem. Ten opět potřeme vrstvou marmelády a posypeme rozdrobeným těstem, do kterého podle chuti přimícháme rozdrcené vlašské ořechy. Koláč necháme 2 hodiny odpočívat a můžeme podávat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]