Nasytit rodinu nebývá vždy jednoduché. Aby člověk nevařil stále stejná jídla, musí se inspirovat. Vhod přijde určitě i slaný koláč. Tzv. quiche.
Ve francouzské domácnosti bývá zvykem, že recept na quiche se dědí z generace na generaci. Každá rodina používá jiné ingredience, i když ten základ tohoto slaného koláče bývá stejný. Hodí se ho podávat jako předkrm, ale častěji se jí na lehkou večeři. Určitě by v něm neměla chybět smetana a šunka. Doplnit quiche ale můžete také sýrem, mlékem, cibulí, mořskými plody nebo rajčaty či paprikou, vejcem, bramborami.
Základní těsto na quiche
Asi 300 g hladké mouky smícháte se 150 g změklého másla, 8 lžic vody a špetkou soli. Ze všeho vypracujete hladké těsto. Které si necháte minimálně půl hodiny odpočinout. Pak se vám s ním bude lépe pracovat, protože jednotlivé ingredience se spolu spojí. Následně ho lze použít pro přípravu quiche.
Co budete potřebovat na přípravu quiche s klobásou a bramborami
- 1 máslové těsto
- 2 klobásy
- 1 cibule
- 3 dcl husté smetany
- 6 vajec
- 100 g strouhaného sýru comté
- 1 lžíce olivového oleje
- malý kousek másla
- oregano, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy
- Umyjete a oloupete brambory a nakrájíte je na menší kousky. Klobásy nakrájíte na kolečka. Cibuli oloupete a nakrájíte na plátky.
- Na pánvi rozehřejete olivový olej a kousek másla. Přidáte brambory a necháte je asi deset minut vařit. Pak je osolíte, opepříte, ochutíte oreganem a odložíte je do misky a dáte stranou.
- Na stejné pánvi osmahnete na oleji nakrájené klobásy a cibuli. Pozor, ať se vám nepřipálí. Pak je necháte vychladnout.
- Troubu si předehřejete na 180 °C.
- Máslový korpus vložíte do formy pokryté pečicím papírem. Na těsto navršíte brambory a klobásy s cibulí.
- V misce si smícháte smetanu s vejci, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
- Povrch posypete strouhaným sýrem a pečete asi 25 minut.
Napište komentář