Zmrzlina je v mnoha státech velice oblíbenou a důležitou součástí letního času. Určitě to znáte – stánky s tímto občerstvením se objevují doslova všude.
Zmrzlina dokáže v horkých dnech dobře ochladit a zároveň je i vítaným dezertem. Sorbet dokáže být i prostředkem k hydrataci. V dnešní době existuje obrovské množství druhů této oblíbené pochoutky. Zmrzlina smetanová nebo výše zmíněný sorbet (tedy „vodnatá“ ovocná pochoutka) jsou základem. Ani vegani nemusí v dnešní době přijít zkrátka. Veganská zmrzlina se vyrábí z rostlinných surovin, jako je kokosové mléko, ořechy, sójové produkty a další. Neobsahuje žádné živočišné produkty.
Zmrzlina jako z našeho dětství – jen ze 2 surovin, hotová během pár minut
Nechybí ani zmrzlina v různých neobvyklých příchutích, od kukuřičné po fazole. Dokonce existuje i proteinová varianta s červy. My se ale vrátíme k naprosté klasice, jakou si všichni nejspíš pamatujeme z dětství. Měli jste rádi kopečkovou, točenou, nebo obě? A jakou příchuť? Citrón, malina, jahoda, čokoláda, pistácie… nebo šmoulovou? Na zmrzlinu také můžete přidat nejrůznější zdobení. U dětí to často vyhrávají lentilky. Lze ale také použít například polevu, skvělá je čokoládová nebo jahodová.
Ingredience:
- Vařené kondenzované mléko (např. Salko) – 200 g;
- Smetana 30% – 500g.
Poslední poctivý recept na domácí zmrzlinu ještě z dob ČSSR: Chutná 10x lépe než ta z obchodu
Postup:
- Kondenzované mléko uvařte dle návodu na plechovce.
- Uvařené kondenzované mléko vložte do mísy mixéru. Stačí ho nejprve šlehat mixérem zhruba minutu, aby v textuře nebyly hrudky.
- Smetanu nalijte do kondenzovaného vařeného mléka a začněte mixérem šlehat.
- Postupně zvyšujte rychlost, šlehejte, dokud nebude hmota homogenní.
- Pro tento recept je lepší použít smetanu vychlazenou.
- Po vyšlehání se ujistěte, že je směs hustá a lehce stéká ze stěrky.
- Do formy s vysokými stranami vložte potravinářskou fólii.
- Do formy nalijte krémovou směs a vyhlaďte její povrch.
- Zmrzlinu nechte 3-5 hodin v mrazáku.
- Po ztuhnutí zmrzliny ji můžete vyjmout z formy a odstranit fólii.
- Tuto zmrzlinu doporučujeme ozdobit čokoládou, ovocem nebo lesními plody.
Napište komentář