Jednoduchý a chutný dort z vanilky, kakaového krému a čokolády

Za dorty, kterými potěšíme nejen naše děti, nemusíme v cukrárně utrácet zbytečně peníze. Jeden lahodný z kombinace vanilky a čokolády si můžeme jednoduše připravit doma. 

Chutný dort nemusí být nutně 5 patrový a nazdobený jako z časopisu. Může být dokonce naprosto obyčejný a přesto nás svou chutí příjemně ohromit. Na jeden takový se v následujícím receptu podíváme. Jeho příprava není složitá a pokud budete postupovat krok za krokem podle našeho návodu, bez velkých problémů si jej snadno připravíte v pohodlí vašeho domova. 

Pečlivě si odměřte ingredience, při pečení se neimprovizuje

Základem pečení je držet se receptu. Na korpus našeho dortu budeme potřebovat 6 vajec, 150 gramů cukru krystal, 8 gramů vanilkového cukru, 30 mililitrů mléka, 220 gramů mouky a prášek do pečiva. K dortu neodmyslitelně patří hutný krém, ten si připravíme ze 2 vajec, 120 mililitrů mléka, 140 gramů cukru, vanilkového cukru, lžíce kakaového prášku, lžíce mouky a 180 gramů másla. Na polevu budeme potřebovat 150 gramů hořké čokolády, 5 lžic slunečnicového oleje a 50 gramů arašídů.

Nejprve se vrhneme na přípravu korpusu, na který budeme potřebovat plech obdélníkového rozměru. Za pomoci mixéru si z vajec a cukru vyšleháme hladký sníh. Jeho příprava nám zabere zhruba 5 minut. Do něho následně vmícháme mléko a postupně přidáme také mouku spolu s práškem do pečiva. Vzniklé těsto umístíme na připravený plech a pečeme 25 minut na 180 ° C‌. Jakmile je těsto hotové, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout. 

Z korpusu si vytvoříme patra

Vychladlé těsto rozřízneme na půl a to po jeho příčné části. Vzniknou nám tak 2 kusy korpusu, který použijeme na 2 patra našeho dortu. Jakmile jej máme připravený, vrhneme se na výrobu krému. V hlubokém kastrolu si smícháme vejce, cukr a mouku. Suroviny spolu promícháme a vytvoříme hladkou hmotu. Mléko mezitím uvedeme k varu a následně do něj vzniklou směs opatrně přiléváme, dokud nám nezačne houstnout. Jakmile se tak stane, krém z plotny sundáme a necháme pomalu vystydnout. 

V hluboké míse si rozmixujeme změklé máslo, do kterého postupně přidáme mléko a kakao. Čekáme, dokud se nám z uvedené hmoty nevytvoří nadýchaná pěna. Jakmile ji máme připravenou, vrhneme se na kompletaci dortu. Připravíme si korpus, který namažeme polovinou připraveného krému. Na něj následně nasypeme oříšky. Položíme druhý korpus, který opět potřeme krémem. Takto připravený dort dáme do chladné místnosti na dobu minimálně 30 minut. 

Mezitím si připravíme čokoládovou polevu a to tak, že ji rozpustíme na ohni. Přidáme k ní rafinovaný slunečnicový olej a následně i 50 gramů rozdrcených arašídů. Jakmile máme dort dostatečně tuhý, vezmeme si polevu a tou potřeme nejen vrch celého dortu, ale také jeho stěny. Dort následně vložíme do lednice na další 2 hodiny a poté můžeme podávat. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]