Droždí, známé také jako kvasnice, jsou mikroorganismy z říše houby, které hrají klíčovou roli při procesu kvašení. Využít je ale můžete i mimo kuchyni.
Kvasnice jsou pro rostliny úžasným přírodním hnojivem, obsahují mnoho živin pro jejich zdravý růst a vývoj. Tento jednoduchý produkt, běžně používaný při pečení, může být vynikajícím stimulátorem pro rostliny. Kvasnice mají schopnost zlepšovat mikrobiologickou flóru půdy a zároveň potlačovat růst škodlivých mikroorganismů, což přispívá ke zdravému prostředí pro růst rostlin.
Kvasnicové hnojivo připravíte během několika minut
Existuje několik receptů na přípravu kvasnicových hnojiv, která mohou být snadno vyrobená doma. Na přípravu kvasnicového hnojiva z čerstvého droždí budeme potřebovat rozpustit 1 kilogram čerstvého droždí nebo starého pečiva v 5 litrech teplé vody a nechat směs aktivovat po dobu 60 minut. Podle webu Zinoti je zapotřebí toto hnojivo použít ihned po přípravě, aby bylo co nejúčinnější.
K výrobě můžeme použít ale také sušené droždí. To smícháme v poměru 10 gramů droždí a 2 polévkové lžíce cukru v 10 litrech teplé vody. Tento roztok nechte fermentovat po dobu 60 minut a poté zřeďte teplou vodou v poměru 1 : 5. Hnojivo z droždí je podle webu iReceptář vitaminovou bombou. Vaše rostliny vám za tento koktejl rozhodně poděkují.
Díky této lidové fintě vypěstujete bohatou úrodu okurek i na malém prostoru a to i bez skleníku
Aplikace je stejně snadná jako výroba
Kvasnicový roztok aplikujte na základnu rostliny u kořenů. Pro kvetoucí rostliny můžete připravit směs ze 100 gramů čerstvého droždí a 50 gramů cukru rozpuštěných ve 3 litrech teplé vody. Tento roztok nechte fermentovat po dobu 7 dnů a poté zřeďte 10 litry vody. Doporučená dávka je 1 litr na keř. Pro sazenice lze použít stejný zředěný roztok.
Kromě toho jahody mohou být zalévány směsí obsahující 100 gramů droždí na 10 litrů vody, což pomáhá chránit rostliny před šedou hnilobou. Je však třeba poznamenat, že kvasnice mohou být méně účinné v chladných podmínkách. O tom, jak moc je droždí prospěšné pro rajčata, jsme čtenáře deníku SvětKreativity informovali v předešlém článku.
Napište komentář