Přírodní hnojiva vrátí život uvadajícím pokojovým rostlinám. Příprava je snadná

Fotografie: Freepik

Aby pokojové květiny opravdu prospívaly, je občas nutné použít i nějaká ta hnojiva. Kromě těch speciálních ze zahradnictví můžete vsadit i na ty přírodní, které vás vyjdou daleko levněji. Ušetřete rodinný rozpočet a inspirujte se těmito tipy.

Jaká přírodní hnojiva jsou ta nejvhodnější na pokojové rostliny?

Hnojivo z cibulových slupek

Na jeho přípravu potřebujete několik cibulových slupek a asi litr vroucí vody. Slupky vylouhujte ve vodě, aby získala jantarovou barvu. Poté výluh nařeďte odstátou nebo dešťovou vodou v poměru 1:2 a rostliny zalévejte roztokem zhruba jednou až dvakrát za měsíc.

Fotografie: Pixabay

Možné je použít ho i ke kropení listů. Vždy však výluh připravujte po dvou dnech nový, jelikož po delší době by mohl začít kvasit. Tohle hnojivo dodá rostlinám mnoho minerálů a stopových prvků a ochrání je i před škůdci.

Hnojivo z banánových slupek

To je prospěšné zejména pro orchideje. Připravit jej můžete dvěma různými způsoby. Ten první: banánové slupky nasušte, pak rozemelte na jemný prášek a ten rozpusťte asi v litru vody.

Druhý: slupky nakrájejte na menší kousky, vložte do sklenice s vodou a nechte v lednici stát asi 24 hodin. Výluh následně zřeďte v poměru 1:1 a aplikujte na rostliny.

Fotografie: Pixabay

Hnojivo z kávové sedliny

Pokud ráno popíjíte kávu, nevyhazujte po její přípravě sedlinu. Po vysušení bude perfektním hnojivem pro květiny v interiéru. Kávu nejlépe zakomponujte do substrátu při přesazování.

Fotografie: Pixabay

Pomůže i popel nebo kvasnice

Skvěle pokojové rostliny „nakopnete“, když jim dodáte i minerály pomocí kvasnicového hnojiva, které připravíte asi z deseti gramů droždí, trochy cukru a litru odstáté vody. Roztok je možné použít na zeleň zhruba jednou za 10 až 14 dní.

A pakliže vám z léta zbyl dřevěný popel v grilu, nevyhazujte jej. Také dokonale poslouží k hnojení rostlin. Trochu popela smíchejte s odstátou nebo dešťovou vodou a tekutinou zalévejte své rostlinky, které vám budou svým růstem dělat samou radost.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]