Existuje pouze jeden správný postup rozmrazování jakéhokoliv masa. Zahubí všechny nebezpečně bakterie

Fotografie: Freepik

Víte, jak nejvhodněji rozmrazit maso? Pokud tápete, poradíme vám. Je to vlastně velmi jednoduché. A co je hlavní, správnými kroky předejdete množení škodlivých bakterií, které mohou ve vašem trávicím traktu napáchat mnoho škod.

Fotografie: Pixabay

Nejčastější chyby při rozmrazování masa

Zde je výčet několika nejčastějších chyb při rozmrazování masa:

  • Ponoření do horké vody: mnozí lidé chtějí povolení mraženého masa urychlit, a tak jej vkládají do mísy s horkou nebo teplou vodou. Ta však může zaktivovat množení škodlivých bakterií, které snadno způsobí střevní a trávicí potíže. Jak na to správně? Maso ponořte do vody, která bude mít kolem 0 °C.

  • Rozmrazování v lednici: není úplnou chybou, ale je nutné maso vložit do nějaké nádoby, aby uvolněná tekutina neskapávala do prostředí chladničky. Předejdete tak tvorbě bakterií ve spotřebiči.
  • Rozmrazování dvou různých druhů mas ve stejné míse: pokud chcete připravit pokrm z kuřecího a vepřového, nerozmrazujte tyto dva rozdílné druhy masa v jedné nádobě. Nevhodné také je, když maso přijde při povolování do kontaktu s jinými potravinami.
  • Omývání masa vodou: občas je k vidění i další nešvar. Některé hospodyňky omývají mražené maso tekoucí vodou v domnění, že se rychleji povolí. Není tomu však tak. Musíte zkrátka setrvat.
  • Opakované zamrazení masa: nestihli jste z rozmrazeného masa připravit oběd? Potom jej znovu nevkládejte do mrazáku. Maso tak můžete snadno zbavit chuti i vůně, a kromě jiného se v něm mohou začít množit parazité a bakterie.
Fotografie: Pixabay
  • Rozmrazování horkým vzduchem: rozmražení masa prostě neurychlíte. Určitě jsou zapovězené fény, trouby na pečení anebo mikrovlnné trouby. Musíte být trpěliví, pokud si chcete zachovat své zdraví.

Nevhodné také je, začít vařit s ještě zamrzlým masem. Při jeho přípravě na horkém tuku riskujete popálení. Při kontaktu s rozmrazenou vodou začne totiž olej nebývale prskat. Rovněž nebude maso tak šťavnaté. Určitě byste neměli zapomenout ani na řádné omytí rukou před a po přípravě masa k zpracování.

Fotografie: Pixabay

Další tipy při zpracování masa

Pakliže zpracováváte kuřecí, vepřové a hovězí současně, vždy pečlivě omývejte prkénko, abyste jiné druhy masa nebo potravin nekontaminovaly různými mikroorganismy. Chcete si pochutnat na mase, které bude výživově hodnotné a dobré? Pak jej nenechávejte v mrazáku déle jak půl roku.

Zdroj: Eater

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]