Famózní nakládané okurky podle receptu hospodského z nejznámější české vesnice

Fotografie: Pixabay

V zimě je nedostatek vitamínů ve stravě běžný. Zásobujte se proto už během okurkové sezóny. Tyto nakládané okurky vám vitamíny hravě zajistí.

Nakládané okurky jsou nepřebernou zásobárnou vitamínů i jiných prospěšných látek. Obsahují vitamíny A, B, C, E, hořčík, měď, vápník, fosfor, železo, zinek, fluor a hlavně spoustu užitečné vlákniny. Díky silnému alkalizačnímu účinku pomáhá jejich konzumace obnovit acidobazickou rovnováhu v organismu. Tatáž vlastnost také zmírňuje obtíže při refluxní chorobě jícnu. A ještě ke všemu si všichni pochutnají.

Suroviny na nakládané okurky

  • 1,2 kila malých nebo středních okurek
  • křenové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • květy kopru
  • podle chuti mrkev, cibuli, křen, chilli papričky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžičky hořčičných semínek
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 250 – 300 mililitrů octa
  • 1500 mililitrů vody

Fotografie: Freepik

Postup nakládání okurek

Připravte si čisté sklenice s těsnícími víčky. Víčka i sklenice musí být dokonale čisté a ideálně i vysterilizované. Pokud by v nich zůstaly nějaké bakterie, okurky by se kazily. Naskládejte sklenice do myčky i s víčky a bez přípravku na mytí nádobí ji pusťte na nejvyšší teplotu a nejdelší čas. Druhá možnost, jak zajistit čistotu sklenic, je zavařovací hrnec a pára alespoň na 20 minut. Pak nechte sklínky vychladnout.

Okurky, které hodláte naložit, pečlivě zkontrolujte. Všechny musí být tvrdé a zdravé. Jedna nahnilá okurka zapříčiní zkažení celé sklenice. Okurky ponořte na hodinu do studené vody. Ztratí tak zbytek hořkosti. Pak je dokonale umyjte.

Do sklenic dejte křenové listy, česnek, po kuličce pepře, hořčičná semínka a květ kopru. Pak do sklenic naskládejte okurky tak, aby mezi nimi zbylo co nejméně volného prostoru.

Fotografie: Pixabay

Do kastrolu nalijte vodu a přidejte k ní bobkové listy, 4 pepře a přiveďte ji k varu. Pak přidejte cukr, sůl a ocet a míchejte do rozpuštění krystalků. Horkým nálevem pak zalijte sklenice s okurkami. Přidejte do nich připravenou zeleninu a nové koření. Sklenice zavíčkujte a obraťte je dnem vzhůru. Pokud chcete mít jistotu, sklenice s okurkami ještě zavařte asi deset minut.

Fotografie: Pixabay

Tipy na závěr

Pokud je vás u stolu málo a máte strach, že se sklenice najednou nesní, zavařujte do menších sklenic. Nakládané okurky uchovávejte na chladném místě s malým přístupem světla. V případě, že zjistíte uvolněné víčko, okurky se nekazí, ale vy je nehodláte hned zkonzumovat, vyměňte víčko za těsnící a vyhřejte troubu na 85 stupňů. Nalijte do pekáčku asi centimetr vody, do ní postavte převíčkovanou sklenici a dejte pekáček na 20 minut do trouby.