Kontrola prokázala v uzené rybě přítomnost parazitů. Závadný výrobek byl odhalen v Tescu na Praze 10. Inspekce jej zařadila na seznam nebezpečných potravin.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací ryby napadené parazity. Jak informuje TN, do pražské prodejny se dostala z Chlumce nad Cidlinou. Testy prokázaly ve výrobku parazitického červa, který po konzumaci může způsobit vážné onemocnění gastrointestinálního traktu a u citlivých osob rovněž alergickou reakci až anafylaxi.
Ryba byla viditelně napadena parazity
Začátkem února kontrola SZPI našla závadnou rybu v obchodě Tesco na Praze 10. Prostřednictvím webu PotravinyNaPranýři pak varovala případné spotřebitele před její konzumací. Jednalo se o uzeného hejka, který byl vakuově balený. Testy v rybě potvrdily přítomnost parazitických červů z čeledi Anisakidae.
SZPI k závadnému produktu poznamenala, že na trh k lidské spotřebě nesmějí být uvedeny produkty rybolovu, které jsou viditelně napadeny parazity. Ryba pocházela od výrobce Rybářství Chlumec nad Cidlinou. Každý, kdo má doma balení šarže 240401 s datem spotřeby 12. 2. 2024, by tuto rybu neměl konzumovat.
Inspekce odhalila toxické hrozny v Albertu. Pokud je máte doma, ihned se jich zbavte
Může způsobit vážné zdravotní potíže
Ačkoliv datum spotřeby už uplynulo, předpokládá se, že ji stále mohou někteří lidé uchovávat v mrazáku. Parazitické hlístice z čeledi Anisakidae mohou způsobit anisakiázu i těžkou alergickou reakci. Riziková je především konzumace syrových nebo nedostatečně tepelně opracovaných ryb, upozorňuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.
Toto onemocnění se nejvíce vyskytuje v zemích, kde se tradičně konzumují syrové ryby, jako je Japonsko, Francie, Španělsko nebo severské země. Tyto parazity spolehlivě zabíjí teplota nad 60 °C, ve které by se měla ryba povařit alespoň 1 minutu. Stejně tak mražení pod 20 °C, po dobu více dní, by mělo tohoto parazitického červa zlikvidovat. Na SvětěKreativity se můžete podívat, jaké jsou příznaky výskytu parazitů v těle.
Napište komentář