Dát si jednou za čas poctivý domácí koláč umí pořádně zvednout náladu, o to víc, když si jej připravíte sami a nejlépe i originálním způsobem, jako je tento.
Udělejte si tento chutný koláč, který připravíte i bez tak důležitého prvku, jako je trouba. Stačí vám totiž vlastnit jen jednu obyčejnou pánvičku a nejlépe tedy i nějaký ten sporák. Vytvoření těsta nebude nic moc složitého a pak už jen bude stačit do směsi přimíchat jablka a nanést ji na pánev. Zbytek se bude dělat prakticky sám a vy si mezitím budete moci uklidit, či cokoliv jiného bude zrovna potřeba udělat. Jako bonus vás poté čeká sladká odměna.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
- Vejce – 2 kusy
- Cukr krystal – 3 až 5 polévkových lžic
- Sůl – špetka
- Vanilkový cukr – dle chuti
- Přírodní bílý jogurt či zakysaná smetana – 3 lžíce
- Rostlinný olej – 2 lžíce
- Hladká mouka – 250 g
- Prášek do pečiva – 2 lžičky
- Jablka – 3 kusy
- Máslo – kousek
Ještě před přípravou se ujistěte, že jste všechny suroviny vytáhli včas z lednice a všechny tedy mají stejnou pokojovou teplotu. Do větší mísy rozklepněte vejce a přidejte k nim cukr krystal, špetku soli a vanilkový cukr. Kdo má rád sladké, může přidat trochu více cukru, než je psáno v receptu. S pomocí metličky vše vyšlehejte do hladka.
Poté k vejcím přidejte zakysanou smetanu či přírodní bílý jogurt a pokračujte ve šlehání. Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a obojí prosejte do mísy s těstem. Nasypejte sypkou směs do mísy s vejci a vypracujte hutné těsto za použití metličky. Jablka zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte je na menší kostičky, poté je přimíchejte do hustého těsta.
Pánev vymažte kouskem másla a rozložte na ní těsto, přikryjte ji pokličkou a na mírném ohni koláč smažte po dobu 30 minut. Poté koláč s pomocí talíře vyklopte z pánve, vyčkejte, než vychladne a můžete jej podávat. Dle libosti ho klidně zasypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Napište komentář