Rychlost a jednoduchost přípravy tohoto jablečného koláče vás doslova ohromí. Už na první pohled koláč vypadá k nakousnuto a co teprve až ucítíte jeho lahodné jablečné aroma.
Ne každý má zdlouhavé a složité pečení jako koníček a oblíbenou zábavu. Není obvykle zkrátka dostatek času a často ani chuti do něčeho takového. Pokud ale čekáte návštěvu, není moc na výběr a pak se vždy hodí nějaký osvědčený recept na dobrý koláč. A platí to o to víc, když je jeho příprava opravdu velmi rychlá a jednoduchá. To je i tento případ. Do hodiny hotový včetně času pečení , a suroviny máte určitě doma.
Suroviny na lahodný jablečný koláč
- 80 gramů cukr krupice
- 3 kusy vejce
- 70 gramů máslo
- 180 mililitrů mléko
- 300 gramů polohrubá mouka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 3 větší jablka
Příprava rychlého koláče s jablky
Jablka na tento moučník jsou nejlepší hodně šťavnatá a jemně nakyslá. Umyjte je, oloupejte a zbavte jádřinců. Můžete je nakrájet na tenké plátky, jak to vidíte na fotografiích, ale podle naší zkušenosti se podstatně lépe pracuje s jablky nastrouhanými na hrubém struhadle. Na těsto musí mít všechny suroviny pokojovou teplotu, jen máslo rozpusťte a nechte vychladnout póze tak, aby opět neztuhlo.
Do připravené misky si vyklepněte celá vejce, přidejte cukr krupici a vanilkový cukr. Šlehejte metlou nebo šlehačem do chvíle, než se zrníčka cukru úplně rozpustí. Pak přidejte rozpuštěné máslo a šlehejte do spojení.
Další na řadu přijde zhruba polovina z připraveného mléka. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a nasypte ji k ostatním surovinám. Rozmíchejte veškeré žmolky, které se budou tvořit a následně těsto nařeďte mlékem do konzistence hustšího litého těsta.
Zbytek je pak už velmi jednoduchý. Pekáč vytřete trochou oleje a vysypte jej lžíci hrubé mouky. Alternativou je vyložení pečícím papírem, ale v případě litého těsta není papír úplně vhodným řešením. Na vysypaný pekáč nalijte polovinu těsta a rozetřete ji po dně. Na ni rozvrstvěte jablka a pokryjte je druhou polovinou těsta. Koláč pak dejte do trouby rozpálené na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut.
Tipy na závěr
Určitě vás napadlo, že není problém použít do tohoto koláče téměř jakoukoli klasickou náplň. Co se týká ale té popisované jablečné, v receptu se nijak nedochucuje a my jsme přeci jen zvyklí na nepostradatelnou vůní skořice. Můžete tedy jablka jemně posypat skořicí a malým množstvím cukru. Jablka jsou lepší šťavnatá, ale pokud jsou šťavnatá přece jen trochu moc, je ideální použít hrst nastrouhaných ořechů, pokud je nemáte, poslouží i klasická strouhanka. Také lze doporučit do jablek přidat pár rozinek.