Tyto 2 snadné kroky vám ihned prozradí, zda jsou vejce vhodná ke konzumaci. Zvládne to každý

Fotografie: Depositphotos

Pokud zkonzumujeme vejce, které již ke konzumaci určené nebylo, může nám to způsobit nemalé zdravotní problémy. Proto je dobré znát jednoduchý trik, jak nevhodná vejce poznat.

Slepičí vejce je bohatým zdrojem aminokyselin a bílkovin. Velmi snadno se ale také kazí a jeho problém je, že při prvním, vnějším pohledu nepoznáme, že je s ním něco v nepořádku. Pomocí kódu, který by se na každém vajíčku měl nacházet, zjistíme jeho původ. Jakých stylem jsou chovány slepice, ale nezjistíme, jestli je vajíčko stále vhodné ke konzumaci

O kvalitě krmené nás informuje barva

Jakmile rozklepneme vejce, můžeme zjistit hned první důležitou informaci. Barva žloutku totiž nasvědčuje, jaké byla kvalita krmiva, které daná slepice konzumovala. Světle žlutá barva znamená, že nosnice byly krmeny levným krmivem. Oranžová barva nám ukazuje, že kvalita stravy byla vysoká. Jedná se o informaci, kterou na svých stránkách uveřejnil web Recettesplat.

Další důležitou informací jsou kódy, které na vejcích najdeme. Podle webu Babinet se jedná o malá nenápadná červená razítka na skořápkách, ze kterých ale vyčteme ty nejpodstatnější informace. Najdeme zde zkratku země, ze které vejce pochází a také čtyřmístný kód. Z něho je možné vyčíst registrační kód chovu, ale také způsob, jakým jsou slepice chovány.

Pizza ze starého chleba

Už nikdy nevyhazujte starý chléb. Využijte jej na domácí pizzu. Tak nadýchané těsto jste ještě nejedli

Čím nižší číslo, tím lepší přístup ke slepicím

Pokud na vajíčku najdeme kód É, znamená to, že vejce pochází z ekologické farmy. Slepice jsou zde chovány volně, pod širým nebem a jsou krmeny biopotravinami. Číslo 1 znamená, že slepice jsou chovány volně. Číslo 2 naznačuje, že slepice jsou chovány v halách, nemají přístup ven a jejich pohyb je omezen na prostor o velikosti 1 metru čtverečního. Vajíčka s číslem 3 pocházejí od slepic, které jsou drženy v klecích, bez přístupu slunečního světla, naskládané v patrech nad sebou.

Slepice s vejci
Fotografie: Pexels

Pokud už jste si vejce přinesli domů a chcete zjistit, jestli je v pořádku, bude vám stačit sklenice vody a lžička soli. Do vzniklého roztoku vložíme vejce a budeme pozorovat, co se stane. Pokud jde vejce ke dnu, je možné jej uchovat. Pokud směřuje zaobleným koncem nahoru, je vhodné k okamžité spotřebě. Pokud ale vidíme, že naše vejce plave, je buďto poškozené nebo zkažené. Takové vejce již do našeho jídelníčku nepatří. O tom, jak správně vejce uchovávat, jsme čtenáře deníku SvětKreativity informovali v předešlém článku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*