Kojenecká kolika je noční můrou každé novopečené maminky. Ne jedna maminka si takto užila bezesnou noc plnou vyčerpání a pocitu bezmoci. Bolení bříška je nepříjemným a zároveň velmi náročným obdobím jak pro samotnou maminku, tak i malého drobečka.
Problémy spojené s kojeneckou kolikou postihují až 30 % novorozených dětí. Jejich neustálý pláč je důsledkem nepohody miminka. Doprovázená může být kolika i tím, že děťátko je červené v obličeji, přitahuje nožičky k tělu, trpí průjmy, má zatvrdlé bříško a trápí jej plynatost. Kolikami děti trpí především ve večerních hodinách. Není pravdou, že na „prdíky“ kluci trpí častěji. Kolikou trpí obě pohlaví stejně.
Příčiny bolesti bříška
Mnoho maminek si neustále klade otázku, jak vyřešit bolesti bříška jejího děťátka. Určit přesnou příčinu není tak snadné. Stanovení diagnózy se zakládá především na cíleném kladení otázek rodičům, využívá se také vyšetření ultrazvukem, aby se vyloučila vnitřní deformace či gastroezofageální reflux.
Problémy spojené s kolikami mohou mít mnoho podob. Může se jednat o napětí mezi maminkou a miminkem, nezralost nervového systému, přílišná úzkost maminky, neschopnost kojence zpracovat vnější podněty, paraziti, různá onemocnění nebo nesprávná technika krmení, ale také poporodní deprese.
Intolerance laktózy
V neposlední řadě může být viníkem i mléko. Nezřídka se stává, že příčinou kojenecké koliky je nezralost trávicího traktu a intolerance laktózy. Jedná se v podstatě o neschopnost organismu trávit mléčný cukr – laktózu. Je to enzymatická porucha a rozhodně nejde o alergii, jak někteří často zaměňují. Ani v tomto případě nemusíte hned propadat panice. U malých dětí bývá intolerance většinou jen dočasnou záležitostí, vzhledem k nedostačující produkci laktázy během prvních pár měsíců života.
Laktózovou intoleranci nelze považovat za onemocnění. Ovšem pravdou je, že její přítomnost působí obtíže, které však lze ovlivnit dietním opatřením. Jednak snížením příjmu laktózy, náhradou alternativními zdroji, dostatečný přísun vápníku a vitamínu D a substituce enzymů.
Obrázek: pixabay