Jedlá soda jako univerzální pomocník v domácnosti vyčistí celou povrchů

Fotografie: Freepik

Jedlá soda je zpravidla součástí každé kuchyně praktické hospodyňky. Efektivně pomůže jak při poruchách trávení, tak i k nakypření těsta. Má však mnohem širší využití. Můžete s ní uklidit prakticky celý byt. Dokonale vybělí prádlo a povrchy. Jak konkrétně tedy jedlou sodu používat?

Na zašlé a znečistěné čalounění

Pokud vás trápí skvrny na čalouněné pohovce, vyřeší to snadno jedlá soda. Tu smíchejte s trochou vody, abyste získali hustější hmotu. Pak směs naneste na inkriminované místo a nechte alespoň čtvrt hodiny působit. Nakonec jen sodu vysajte ručním vysavačem a máte po starostech.

Fotografie: Freepik

Na mastnou pánev a konvici s usazeným vodním kamenem

Jedlá soda je schopna také perfektně vyčistit mastnou pánev. Mycí prostředek na nádobí smíchejte se sodou bikarbonou ve stejném poměru a poté roztokem pánvičku důkladně omyjte.

I s vodním kamenem v konvici na čaj si jedlá soda poradí. Nasypte asi jednu lžíci do nádoby, nalijte vodu a vařte několik minut (asi půl hodiny). Pak jen konvici opláchněte a je to.

Fotografie: Freepik

Proti nepříjemnému zápachu z obuvi a na vyleštění stříbrných příborů a šperků

Dělá vám snad starost nepříjemný zápach v obuvi? Postačí do každé boty nasypat trochu jedlé sody, nechat působit ideálně přes noc, a pak prášek odstranit.

Na tmavé a nevzhledné stříbrné příbory použijte roztok z 60 gramů sody a litru vody. V něm příbory povařte asi čtvrt hodiny. Na dno hrnce položte také raději alobal. Podobným způsobem můžete vyčistit i stříbrné šperky.

Fotografie: Freepik

Na očistu lednice a dezinfekci houby na nádobí

V případě, že se potýkáte s nepříjemným odérem z chladničky, vyzkoušejte ji vytřít roztokem z jedlé sody. Ta skvěle pohltí pachy a vy tak budete mít záhy po starostech. Sodu bikarbonu můžete rovněž použít na dezinfekci houbiček nádobí.

Ty jednoduše ponoříte do teplé vody s několika lžícemi sody a necháte působit několik hodin. Mějte však na paměti, že houby na nádobí by se měly měnit alespoň jednou za tři týdny.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]