Připravte si doma lahodný jablečný koláč podle receptu našich babiček a starých mam, které přesně věděly, co je dobré a co ulahodí vašim chuťovým buňkám.
Nejspíše každý si pamatuje lahodný jablečný koláč od své babičky, a ten kdo ne, má bohužel velkou smůlu. Tato vzpomínka se však dá snadno obnovit nebo vytvořit nezapomenutelný chuťový zážitek, a to díky tomuto jednoduchému receptu, který zvládne i naprostý začátečník. Hotový koláč však bude skutečnou lahůdkou, kterou budete chtít okusit znovu.
Ingredience na přípravu:
- středně velké vejce – 1 ks
- cukr – 1 sklenice (cca 200 g)
- mléko – 1 sklenice (cca 250 ml)
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce
- mouka – 2 šálky (cca 320 g)
- prášek do pečiva – 1 ks
- vanilkový cukr – 1 ks
- středně velká jablka – 2 ks
Postup přípravy:
Nejdříve začněte tím, že si připravíte středně velkou nebo větší mísu, ve které si smícháte cukr s mlékem, dokud se zcela nerozpustí a neosladí mléko. Poté přidejte prášek do pečiva a také vanilkový cukr a celou směs hezky promíchejte. V menší míse si rozšlehejte vejce, které poté také přidejte do mlékové směsi a opět všechny ingredience promíchejte do jednolité směsi. Přidejte polovinu oleje a prosejte mouku. Závěrečné promíchání a těsto je připravené.
Když máte těsto hotové, můžete se pustit do přípravy jablek. Ty především řádně omyjte a oloupejte. Pokud však máte jablka v bio kvalitě a nebyla stříkána chemickými látkami, můžete jejich slupku ponechat. Další radou je také výběr jablek. Pokud máte rádi sladší odrůdy, držte se jich, v koláči udělají velmi příjemnou chuť a silné aroma. Avšak i kyselejší kousky nejsou na škodu. Záleží však na tom, co preferujete.
Pokud tedy máte zvoleno, umyto a oloupáno, nakrájejte odstraňte z jablek vnitřní část a nakrájejte je na tenké měsíčky. Když máte hotovo, vezměte si plech či zapékací mísu, jejíž dno vyložíte pečícím papírem a rovnoměrně na něj nanesete připravené těsto. Na to poté uložíte měsíčky jablek a celý plech či mísu vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde pečete asi 35-40 minut podle potřeby.
Když uplyne potřebná doba, vyjměte z trouby hotový koláč a nechte jej vychladnout. Poté pouze posypte moučkovým cukrem, rozkrájejte a můžete podávat. Dobrou chuť!
Náš tip: Jablečný koláč můžete dochutit také skořicí a dokonale se k servírování hodí domácí šlehačka či malá porce vanilkové zmrzliny.