Nakládaný salát může být skvělou přílohou k mnoha různým pokrmům. Pokud si jej navíc připravíte správným způsobem, vydrží vám čerstvý klidně i několik týdnů.
Pokud si rádi dopřejete k hlavnímu jídlu salát, pak je tento jednoduchý recept pro vás jako stvořený. Nejenže totiž chutná skvěle, ale také vydrží po dlouhou dobu – stačí jej správně naložit do zavařovacích sklenic a poté uchovávat v ledničce. Tímto způsobem vydrží čerstvý po dlouhou dobu a neztratí svou perfektní chuť. Kromě toho samotná příprava není náročná a hravě si s ní poradí každý začínající kuchař či kuchařka. Stačí postupovat krok po kroku podle uvedeného postupu a výsledek vás jistě překvapí.
Nakládaný salát pro každou příležitost
Lahodné saláty jsou skvělou přílohou, která vám dokáže zpříjemnit hlavní jídlo a také dodat plno vitamínů a minerálů. Aby vám však vydržely čerstvé po dlouhou dobu, můžete je naložit do zavařovacích sklenic a poté uchovat v ledničce – díky tomu budou lahodné klidně i několik týdnů. Samotná příprava této dobroty je navíc poměrně jednoduchá a nezabere vám ani mnoho času, takže se nemusíte bát, že byste museli stát celý den v kuchyni. Budete k ní potřebovat následující ingredience:
- 1 kilogram okurky
- 300 gramů mrkve
- 300 gramů cibule
- 1 kilogram rajčat
- 300 gramů papriky
- 300 gramů zelí
- Svazek kopru
- 2 polévkové lžíce soli
- 100 gramů cukru
- 150 mililitrů rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce 70% octové esence
Postup pro přípravu:
- Nejprve nakrájejte okurky a mrkev na tenké kroužky, cibuli na půlkolečka a poté rajčata na čtvrtky. Zeleninu následně vložte do společné salátové mísy a promíchejte.
Domácí nakládaná zelenina s chutí, která se ničemu nevyrovná. Skvělý základ na polévky. Vydrží přes celou zimu
- Nyní si připravte struhadlo a najemno nastrouhejte zelí, sladkou papriku zevnitř očistěte a poté nakrájejte na půlkolečka – ingredience přimíchejte k zeleninové směsi a rozprostřete po ní kopr.
- Připravenou zeleninovou směs nyní posypte solí, cukrem, a následně zalijte rostlinným olejem a octovou esencí. Salát poté důkladně promíchejte a přikryjte potravinovou fólií.
Takto připravený salát nechte 3 hodiny při pokojové teplotě a poté jej vložte do zavařovacích sklenic a důkladně utěsněte (můžete je ještě potřít šťávou, která se během přípravy uvolnila). Nakonec sklenice sterilizujte po dobu 25 minut, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Aby salát vydržel co nejdéle, uchovávejte jej v ledničce.
Napište komentář