Jiná marináda na kotlety, než na kterou jste zvyklí

Fotografie: Unsplash

Ideální způsob na ochucení masa před grilování je naložit jej na noc do marinády. Zpravidla se jedná o omáčky, tato je však podstatně jiná.

Málokoho by napadlo použít stejný nálev, v němž ležely nakládané okurky, na ochucení masa na grilování. Většinou se totiž na marinování masa používají speciální omáčky, jejichž základem je cokoliv jiného než ocet a chuť kyselých okurků. Právě ta však dokáže maso skvěle obohatit a perfektně dochutit vaše jídlo. Recept na tuto marinádu přitom není nijak složitý.

Fotografie: Unsplash

Udělejte maso na grilu nebo v troubě

Na 6 kusů vepřových kotlet budete potřebovat přibližně 150 g zavařených okurek a 100 ml nálevu z nich, 100 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, 50 g hořčice (ideálně plnotučné), jedno větší rajče, sůl, pepř a další koření dle volby. Nálev z okurek smíchejte spolu s hořčicí, špetkou soli, pepře a případného dalšího koření a pořádně promíchejte.

Fotografie: Unsplash

Právě jste si vyrobili marinádu, do níž vložíte všechny kotlety a necháte je naložené přes noc odpočívat v lednici. Pokud budete maso péct v troubě, tak si druhý den ráno nakrájíte rajče na tenké plátky, najemno nastrouháte okurky a nahrubo sýr. Plech vystelete pečícím papírem, na který kladete jednotlivé kotlety, natřete je majonézou, kladete na ně rajče a okurky a vršek posypete sýrem. Na závěr vložíte maso do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 35 minut.

Příprava na grilu

Takto naložené maso je možné připravit i na roštu nebo na grilu, připravíte se však o zapečená rajčata, okurky a sýrovou krustu. Při obracení masa byste totiž vše shodili přímo do ohně nebo připekli k rozpálenému roštu. Budete se tak muset spokojit se zeleninovou oblohou, která však může být o to bohatější. Navíc si k masu budete moct připravit opečené brambory jako dokonalou přílohu k tomuto pokrmu. Představa kusu masa z grilu je navíc pro spoustu lidí lákavější.

Fotografie: Unsplash

Tipy na vylepšení receptu

Pokud maso lehce nařežete, vstřebá více chuti než tehdy, pokud by bylo vcelku a neporušené. Stejně tak je pro rychlejší a lepší nasátí chuti možné kotlety zavřít do neprodyšného obalu. Maso si tak z hořčice a okurkového láku vezme mnohem více, než kdyby bylo v otevřené míse. Pokud chystáte maso na večerní grilování, nemusíte jej nakládat den dopředu, bude mu stačit přibližně 5 hodin okurkové lázně.