K oživení vánočního kaktusu pomůže správná teplota a dostatek světla

Ne každému se podaří, že mu vykvete vánoční kaktus. Chcete se těšit z jeho krásných květů? Pomocí těchto triků se vám to jistě podaří. Díky nim zajistíte, že bude mít tato rostlina naprosto ideální prostředí k tomu, aby se jí vedlo dobře. Když to uděláte co nejdříve, můžete si být jisti tím, že už na letošní Vánoce budete obdivovat jeho dokonalé květy.

Vánoční kaktus vyžaduje správnou teplotu

Důležité je myslet na to, že vánoční kaktus vyžaduje správnou teplotu. A rozhodně to nejsou teploty vysoké, jak si mnoho lidí myslí. Ideální je pro něho teplota v rozmezí 16–21 stupňů během dne a dokonce 13–18 stupňů během noci. Zajistěte ji a rostlině se bude dařit velmi dobře. Zároveň ale pozor na to, že rostlina nesnáší přílišný chlad, průvan a teploty kolem nuly.

Vyžaduje i správné světlo

I to je něco, co je třeba dodržet. Ideální je, aby byla rostlina během podzimu v místě, kde je minimum světla. Klidně se může jednat i o tmavou místnost. Zde by se měl vánoční kaktus nacházet zhruba od září až do prosince. Pouze zajistěte, aby se vždy na několik hodin dostal na světlo a načerpal z něho potřebnou energii. Ideální je mít ho v tmavé místnosti a na několik hodin zde pravidelně rozsvěcet, nebo vytahovat roletu.

Vyžaduje dostatek vlhkosti

Vánoční kaktus je specifický také tím, že vyžaduje i dostatek vlhkosti. Znamená to, že by jeho půda měla být neustále lehce vlhká. Pozor ale na to, že by zároveň neměla být přemokřená, jelikož to může vést k tomu, že se vyskytne plíseň a hniloba na kořenech. Je třeba zeminu stále kontrolovat a upravovat množství zálivky.

Vánoční kaktus má rád vzduch

Toto už letos nestihnete, ale příští rok na to myslete. Během letního období, ideálně od června do srpna je vhodné pěstovat ho venku. Buď na zahradě, ale třeba i na parapetu. Má totiž velmi rád čerstvý vzduch. Ale pozor na přímé slunečné paprsky. Ty ho mohou nenávratně poškodit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]