Vánoční kaktus může pravidelně kvést i vám. Stačí dodržovat jednoduchá pravidla

Vánoční kaktus je známou rostlinou, kterou můžete pěstovat po celý rok. Málokomu ale dokáže vykvést. Důvodem je obvykle to, že v tomto směru děláme něco špatně. Podívejte se společně s námi na to, co udělat a co zajistit, aby tato rostlina vykvetla i vám. Není to až tak složitá věc.

Co je to vánoční kaktus?

Pokud byste náhodou vánoční kaktus přece jenom neznali, tak vám o něm řekneme několik důležitých informací. Začneme tím, že tato rostlina pochází z Brazílie, ale dobře se jí daří i v našich interiérech. Název je odvozen z toho, že kvete hlavně v období kolem Vánoc, čehož chce pochopitelně každý docílit. Také nelze zapomínat na to, že dnes ho lze koupit v různých variantách, jako je třeba růžová, jako je třeba fialová, nebo i červená. A jak ho pěstovat, aby skutečně kvetl?

Myslete na dobu odpočinku

Ta začíná zhruba v únoru a to vánoční kaktus skutečně potřebuje dostatek klidu. Během této doby ho nikam nestěhujte a zalévání realizujte spíše v menším množství, a to až ve chvíli, kdy bude mít opravdu jenom velmi málo vody.

Zalévejte a hnojte

Během léta už jen třeba začít s tím, že ho budete zalévat pravidelněji. S nástupem června postupně zvyšujte dávky vody a v případě července nezapomínejte na to, že byste ho měli poprvé hnojit. A takto pokračujte přes celé léto, až do období září.

Správně ho skladujte

Na konci září už byste ho rozhodně měli mít jenom uvnitř, při teplotě v rozmezí 18 -22 stupňů Celsia. Tyto podmínky jsou ideální proto, aby vám postupně začal nasazovat na první výhonky a květy. Určitě nezapomínejte na pravidelnou péči, jako je zálivka a výživa.

Očekávejte květy

Pokud toto všechno dodržíte, tak v období kolem Vánoc byste se měli dočkat toho, co chcete. Tedy toho, že vám vánoční kaktus vykvete. Aby se to povedlo, pozor hlavně na to, aby nedocházelo k jeho přemísťování, nebo k výkyvům teplot. To je pro něho velmi špatné.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]