Kakaový dezert s malinami, který zastínil i italské tiramisu. Hříšná a svěží kombinace chutí, které neodoláte

Sami můžete vyzkoušet, jestli je lepší než tiramisu. Určitě je ale na přípravu mnohem jednodušší a chuťově se oblíbenému dezertu minimálně vyrovná.

Tento lehký koláč je ideální volbou pro letní posezení s přáteli. Kombinace nadýchaného kakaového těsta s vrstvou šlehačky a zalité čokoládovou polevou, vás jistě nadchne, stejně jako mě. Osvěžující letní dezert ještě podtrhují čerstvé maliny. Ovšem pokud by se vám po něm zastesklo i v zimě, mraženými určitě také nic nezkazíte. O tento recept si řeknou i vaši přátelé.

Suroviny, které budete potřebovat

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g mléčné čokolády
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 50g kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 ml vody
  • 15 g vanilkového cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 300 g malin

Jak na kakaový dezert

Do menšího hrnce nalijeme olej, vodu, 20 g cukru a 30 g kakaa. Za stálého míchání pouze přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Mezitím si v míse ušleháme vejce, 30 g cukru a vanilkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hustá bílá hmota. Poté přidáme připravenou kakaovou směs a vše společně ušleháme.

Prosátou mouku smíchejte se lžičkou jedlé sody a lžičkou vanilkového cukru. Mouku po částech přimíchejte do kakaové směsi. Výsledná konzistence by měla být asi jako zakysaná smetana. Vyložte si plech pečícím papírem, kakaovou směs na něj přemístíme a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme 25 minut na 180 °C.

Mezitím si vyšleháme 400 ml šlehačky do tuha a přidáme k ní opatrně moučkový cukr. Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme lehce zchladnout. Poté kakaové těsto seškrábeme velkou lžící, aby vznikla nadýchaná hmota podobná rozdrceným sušenkám nebo drobence.

Do rozdrobené směsi přimícháme čerstvé nebo rozmražené maliny (pár si nechte bokem na ozdobu). Směs s malinami rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy nebo jiné servírovací vyšší formy. Navrch rozetřeme připravenou šlehačku a dáme na hodinu ztuhnout do lednice.

Na závěr si připravíme čokoládovou polevu. Rozpustíme v hrnci čokoládu a přilijeme zbylých 200 ml smetany ke šlehání. Koláč polijeme čokoládou, ozdobíme malinami a dáme opět vychladit do lednice. Vychlazený a nadýchaný letní dezert zkuste servírovat v k ledové kávě, výborně se k sobě hodí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*