Oblíbený pokrm dětí, nad kterým ale neohrne nos leckterý dospělák. Omamná vůně kefírových palačinek se už line kuchyní.
Honí vás mlsná, ale nemáte mléko na přípravu těsta? To vůbec nevadí. Připravili jsme si pro vás netradiční variantu, kde mléko nahradíte kefírem. Možná vás to nikdy nenapadlo, ale kefír dokáže palačinkové těsto dokonale zjemnit a zvláčnit. Pokud tedy máte v lednici kefír a nevíte, co s ním uděláte, neváhejte a přidejte ho do palačinkového těsta.
Na božské těsto budete potřebovat tyto suroviny
- Kefír nebo zakysané mléko – 0,5 l,
- mléko – 200 ml,
- vejce – 1 ks,
- cukr – 1 až 2 lžíce,
- sůl – 0,5 lžičky,
- jedlá soda – 1 lžička,
- hladká mouka – podle potřeby,
- rostlinný olej – 2 lžíce,
Jak připravit kefírové palačinky
Postup přípravy receptu je podobný jako u klasických palačinek. Nejdůležitější je těsto, které je klíčem úspěchu či neúspěchu vláčných palačinek, které se nebudou na pánvi trhat. Vezměte si mísu, ve které se vám bude dobře míchat těsto. Nalijte dovnitř kefír, přidejte cukr, sůl, jedlou sodu a vejce.
Důkladně směs promíchejte a přidávejte tolik mouky, aby vzniklo přiměřeně husté těsto, ani příliš tekuté, ani moc tuhé. Konzistenci by mělo mít asi jako zakysaná smetana.
Přiveďte k varu 1 šálek mléka a pak jej za stálého míchání přilévejte do misky s těstem. Pak přidejte 2 lžíce rostlinného oleje a dobře všechno promíchejte. Nyní máte palačinkové těsto připravené. Palačinky smažte na pánvi, na které si necháte rozehřát olej. Tvořte tenké placky. Těsto nalévejte pomocí naběračky. Pokud máte speciální palačinkovou pánev, máte vystaráno.
Co dát dovnitř
V těchto palačinkách je tolik děr, kolik je hvězd na obloze. Jsou sladké, šťavnaté, lahodné a vždycky se povedou. Podle starých receptů se vždycky palačinkové těsto zapíjelo sklenicí mléka. A co dát dovnitř? Palačinky můžete naplnit, čím budete chtít. Nejoblíbenější je varianta s marmeládou nebo čokoládou. Můžete použít také čerstvé nebo kompotované ovoce, děti milují rozmačkaný banán s džemem nebo čokoládovou pomazánkou. Palačinky můžete ozdobit šlehačkou. Přejeme vám dobrou chuť.