Existují různé recepty na domácí pizzu, tento z kefírového těsta však patří mezi ty nejchutnější. Někdo říká, že je dokonce lepší, než originál z pizzérie, a to už je co říct.
Tenké těsto pokryté rajčatovou omáčkou a spoustou lahodných surovin, kterým nelze odolat, to jsou důvody, proč se pizza stala jedním z komerčně nejúspěšnějších potravinářských produktů na celé zeměkouli. A to je také důvod, proč se ji ze všech sil snažíme připravit i doma, abychom si tuto lahůdku mohli dopřát, kdykoliv dostaneme chuť. Tato pizza z kefírového těsta je jedna z těch nejlepších, které si můžete připravit.
Ingredience
Na korpus
- Kefír – 500 ml
- vejce – 2 ks
- sůl – 1 lžička
- cukr – 1 lžička
- jedlá soda – 1 lžička
- rostlinný olej – 50 ml
- hladká mouka – 3 až 4 hrnky
Na náplň
- Libovolná uzenina – 300 až 500 g
- zelená paprika – 1 ks
- cibule – 1 ks
- rajče – 1 ks
- mozzarella – 300 g
- kečup nebo rajčatový protlak – dle potřeby
- oregano – dle chuti
- majonéza – dle potřeby
Návod na přípravu
Pro přípravu těsta smíchejte v míse dvě vejce s kefírem, solí a cukrem, přidejte jedlou sodu a rostlinný olej a vše metličkou vyšlehejte dohladka. Postupně v několika krocích prosévejte do těsta hladkou mouku a pokračujte v míchání, dokud nezískáte homogenní a mírně tekuté těsto.
Plech na pečení o rozměrech 32 x 38 cm vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Do plechu vlijte připravené těsto a rozprostřete ho do rovnoměrné a docela tenké vrstvy. Povrch těsta potřete kečupem nebo rajčatovou omáčkou, posypejte jej trochou oregana a, pokud chcete, postříkejte povrch také majonézou.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Rozdělte je na jednotlivé proužky a ty vyskládejte po celém povrchu pizzy. Na cibuli narovnejte nakrájené tenké plátky uzeniny, tenké proužky papriky a rajčat a nakonec vše zasypejte strouhanou mozzarellou. Uvedené přísady pokládejte pouze za možnou variantu, zdobení pizzy přizpůsobte tomu, na co máte právě chuť či co máte zrovna v lednici.
Připravenou pizzu vložte do trouby, kterou jste předem nechali dostatečně předehřát na teplotu 200 °C a pečte ji okolo 20 až 30 minut. Po dopečení ihned pizzu nakrájejte kolečkovým kráječem a podávejte, dokud se sýr na povrchu krásně táhne. Pokud vám pizza zbude, dá se docela snadno později znovu ohřát.
Napište komentář