Klasický guláš s mrkví zná z dětství snad každý, připravte si jej doma

Fotografie: Pixabay

Každý zná klasický hospodský guláš, ale stačí jedna surovina a máte pokrm, který jste jako děti jedli běžně. Neváhejte tedy zajít pro mrkev a zkuste si jej připravit.

Guláš je typické české jídlo, které sice pochází z Maďarska (kde se jednalo spíše o polévku), ale lidé tady si jej zamilovali tak moc, že jej považují za vlastní. Existuje nespočet jeho variant a je třeba uznat, že výborné jsou všechny, od klasických po ty náročnější. Tento konkrétní druh guláše se nejčastěji podává menším dětem a po prvním soustu se jistě ocitnete ve svých dětských letech.

Ingredience a postup přípravy guláše

Budete potřebovat:

  • Pět set gramů hovězího masa
  • Dvě až tři větší cibule
  • Dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • Půl litru vody
  • Jednu mrkev
  • Dvě polévkové lžíce mouky
  • Sádlo na smažení
  • Sůl, pepř, kmín, papriku a koření dle vaší chuti, nevyplatí se to ovšem přehánět
  • Nůž
  • Krájecí desku
  • Velký hrnec s pokličkou (i tlakový hrnec byste v tomto případě mohli využít)
Fotografie: Pixabay

Jako první začněte zpracováním masa. To byste měli nakrájet na středně velké kostičky za pomocí nože. Dávejte pozor, aby nebyly moc velké, jinak bude hodně dlouho trvat, než se zevnitř udělají. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte rozpustit sádlo a jakmile se tak stane, přidejte k němu cibuli, kterou byste měli smažit, dokud nezezlátne, až mírně nezhnědne.

Vaše děti jej budou milovat

Nyní je čas na mletou papriku, pokud jste se ji rozhodli do guláše přidat. Je ale potřeba, abyste ji nechali opravdu jen mírně osmažit, lehce se připálí.

Fotografie: Pixabay

Hned poté ji i s cibulí zalijte trochou vody, nepřežeňte to ale. Jinak byste nemohli smažit maso, které nyní přichází na scénu. Hovězí kostky vhoďte do hrnce a vždy podlévejte trochou vody, jakmile se ta předešlá odpaří.

Správný guláš by se totiž vždy měl trochu přichytávat, tedy jeho maso. Jen dávejte skutečný pozor, aby se z přichytávání nestalo připalování, to je nežádoucí. Jakmile se maso opeče, přidejte sůl, pepř, kmín, případně majoránku (rozemletou v rukou), a rajčatový protlak. Mrkev dobře omyjte, oloupejte, nakrájejte nadrobno a přidejte ji do guláše také.

Fotografie: Pixabay

Nyní jej provařujte stylem „přichytávání“ ještě další cca hodinu a půl. Poté zalijte vodou tak, jak bude potřeba a zahustěte moukou, kterou v hrníčku smícháte s vodou za pomoci metličky.

Pokud guláš nechcete zahušťovat moukou, můžete jako alternativu zvolit chlebovou strouhanku. Jestliže je to ještě potřeba, tak pokrm přikryjte pokličkou a duste do měkka. Následně máte hotovo. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]