Ať již se k vám chystá návštěva, nebo chcete svým dětem připravit nějakou pochoutku, jistě oceníte tyto kokosové řezy přelité čokoládou. Jsou jen ze čtyř surovin a hotové raz dva.
Kokosové řezy jsou v tuzemských domácnostech velmi oblíbené. Řada z vás totiž ví, že kromě skvělé chuti nabízí kokos i celou řadu zdravotních benefitů. Od vysokého obsahu minerálů manganu, mědi a železa, které jsou obsažené v dužině, pomáhá kokos zlepšovat vytrvalost, likvidovat nežádoucí bakterie v ústech či detoxikovat tělo a trávicí ústrojí. Naučte se proto připravovat lahodné kokosové řezy jen ze čtyř surovin a využijte naplno všechny benefity, které konzumace kokosu přináší.
Ingredience potřebné pro přípravu kokosových řezů:
- 150 gramů kokosových vloček
- 100 gramů hořké čokolády
- 100 mililitrů kokosového oleje
- 30 mililitrů medu
Postup přípravy kokosové pochoutky krok za krokem:
Vzhledem k faktu, že se jedná o čtyř složkový dezert, je jeho příprava velmi jednoduchá. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu. Do té nasypte odvážené kokosové vločky, k nimž přidejte 100 mililitrů kokosového oleje. (Máte-li k dispozici tuhý kokosový olej, zahřejte ho ve vodní lázni či krátce v mikrovlnné troubě.) Obě ingredience dobře promíchejte. Do kokosových vloček s olejem vmíchejte 30 mililitrů medu. Těsto následně přendejte do formy, kterou nejprve vyložte pečicím papírem.
Použít můžete jakýkoliv tvar formy – ideální je nicméně volba čtverce či obdélníku. Těsto ve formě za pomoci lžíce uhlaďte. Těsto ve formě následně překryjte potravinovou fólií a dejte ho do ledničky na dvě až tři hodiny ztuhnout. Po uplynutí potřebné doby ho vyndejte a zalijte rozpuštěnou hořkou čokoládou.
Jakmile čokoládu uhladíte po celém povrchu dezertu, dejte ho ještě jednou do lednice. Tentokrát si tam pobude asi 20 minut, než čokoláda ztuhne. Kokosové řezy poté můžete bez obav servírovat.
Abyste dostali co nejchutnější variantu řezů, vsaďte na kvalitní suroviny. Pokud tápete, co jsou to kokosové vločky, tak vězte, že se jedná o kousky sušené kokosové dužiny.
Oproti čerstvému kokosu obsahují více vlákniny a manganu, ovšem rovněž mají i více kalorií (z důvodu nižšího obsahu vlhkosti). Obecně jsou ale využívány při zdravém stravování – podporují totiž zdravý cholesterol, regulují produkci hormonů a zároveň mají antivirové a antibakteriální účinky.
Obdobně je to i v případě kokosového oleje. V obchodě ho nejčastěji seženete v jeho pevné formě (je totiž tuhý až do teploty 25 °C) a kromě těchto řezů ho využijete i při přípravě celé řady zdravých jídel. Jestliže s jeho koupí váháte, možná vás přesvědčí, že i otevřený vám vydrží velmi dlouhou dobu – můžete ho tak použít například k opakované přípravě kokosových řezů (ovšem má i celou řadu jiných – ne-kulinářských využití).