Odvar z bobkových listů je účinný přírodní lék, který vás zbaví bolestí kloubů

Fotografie: Freepik.

Bobkové listy jsou velmi oblíbeným aromatickým kořením řady světových kuchyní. I v té české si listy vavřínu najdou své místo. Nepředstavitelná je bez nich například příprava svíčkové omáčky. Není to ale jen gastronomie, kde bobkové listy pomáhají. Kromě specifické chuti, kterou dodávají pokrmům, se používají léta i v lidovém léčitelství.

Očistná kúra s bobkovými listy

Jistý ruský lékař jménem Malakhov doporučuje k eliminaci či úplnému odstranění kloubních bolestí pitnou kúru s odvarem z bobkových listů. Při jeho přípravě postupujte následovně:

  • Do rendlíku vložte 5 bobkových listů a přelijte 300 mililitry vody.
  • Listy vavřínu vařte v tekutině asi pět minut a pak odstavte z plotny.
  • Odvar nechte zakrytý přes noc stát.
  • Poté roztok přeseďte a popíjejte po doušcích v průběhu tří dnů po sobě. Pokud máte chronické bolesti kloubů, je vhodné pít odvar alespoň pět dní za sebou.
  • Po kúře by měla vždy nastat týdenní pauza. Pak můžete opět výluh popíjet.
Fotografie: Pixabay

Jaké jsou další účinky má bobkový list a co z něj lze připravit?

Kromě toho, že bobkové listy dobře účinkují při odstranění bolestí kloubů, podporují i dobrý metabolismus a trávicí procesy. Vhodný je list vavřínu ve formě prášku i pro ty jedince, kteří mají v anamnéze cukrovku.

Několik lístků rozmixujte na prášek a ten konzumujte 2 x denně v množství čtvrt malé lžičky, nebo na špičku nože. Pak zapijte teplejší vodou (alespoň 300 mililitry). Bobkový list pomůže k regulaci krevního cukru.

Fotografie: Pixabay

Listy vavřínu lze použít i k inhalacím při nachlazení a chřipce. Do půl litru převařené vody vložte několik bobkových listů a unikající páru z mísy či hrnce inhalujte.

Tento proces usnadní vykašlávání a přispěje k rychlejšímu uzdravování. Inhalace tímto výluhem aplikujte alespoň dvakrát denně po dobu tří dnů. A v neposlední řadě si z aromatických vavřínových lístků můžete udělat koupel, která skvěle uvolní celé tělo a rovněž přispěje k ozdravení kloubů a svalů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]