Koláče s náplní z letního ovoce jsou nejen chutné, ale díky přítomnosti letních plodů mají přínos i pro lidské zdraví.
Léto je v plném proudu, na zahradách a v sadech se sklízí voňavé a lahodné ovoce. Také milujete lehkost a příjemně navinulou chuť bublaniny a dalších letních koláčů. Jistě víte, že připravit si je můžete i v zimě. Přinášíme jednoduchý a rychlý recept, díky němuž zpracujete jak čerstvé, tak mražené ovoce. Lze využít i tu úrodu, kterou si v létě zavaříte ve formě kompotů.
Koláč z letního ovoce
Letní ovoce, jakým je například rybíz, angrešt, jahody, maliny a mnoho dalších druhů, je bohaté na vitamíny, antioxidanty i vlákninu. Takže pokud chcete mlsat zdravě, určitě neváhejte po nich sáhnout. Mouka a cukr samozřejmě mírně snižují zdravotní benefity, ale lze využít i zdravější varianty (celozrnná mouka, slazení stévií apod.). Tak nebo tak si pochutnáte na výborném koláči.
Ingredience:
- Vejce – 3 ks;
- Cukr – 90 g;
- Rostlinný olej – 80 ml;
- Zakysaná smetana – 60 g;
- Polohrubá mouka – 140 g;
- Prášek do pečiva – 10 g;
- Škrob – 40 g;
- Zmrazené nebo čerstvé ovoce – 400 g.
Náš oblíbený haléřový recept z 60. let: Tyto bylinkové prsty jsou v naší rodině hitem
Příprava ovocného koláče:
- Cukr nasypte do misky s vejci, přilijte rostlinný olej.
- Přidejte zakysanou smetanu a důkladně prošlehejte.
- Do směsi nasypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a 30 gramů škrobu.
- Metličkou promíchejte, až vznikne mírně husté těsto.
- Ovoce obalte ve škrobu.
- Část těsta (zhruba polovinu) nalijte do pekáče, na těsto nasypte polovinu bobulí.
- Vrstvu ovoce zalijte zbylým těstem.
- Horní část těsta posypte zbylým ovocem.
- Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut.
Napište komentář