Tento nadýchaný ovocný koláč podle receptu mé babičky z Moravy se doslova rozpadá na jazyku

Koláč s letním ovocem mražený rybíz na těstu

Koláče s náplní z letního ovoce jsou nejen chutné, ale díky přítomnosti letních plodů mají přínos i pro lidské zdraví. 

Léto je v plném proudu, na zahradách a v sadech se sklízí voňavé a lahodné ovoce. Také milujete lehkost a příjemně navinulou chuť bublaniny a dalších letních koláčů. Jistě víte, že připravit si je můžete i v zimě. Přinášíme jednoduchý a rychlý recept, díky němuž zpracujete jak čerstvé, tak mražené ovoce. Lze využít i tu úrodu, kterou si v létě zavaříte ve formě kompotů.

Koláč z letního ovoce

Letní ovoce, jakým je například rybíz, angrešt, jahody, maliny a mnoho dalších druhů, je bohaté na vitamíny, antioxidanty i vlákninu. Takže pokud chcete mlsat zdravě, určitě neváhejte po nich sáhnout. Mouka a cukr samozřejmě mírně snižují zdravotní benefity, ale lze využít i zdravější varianty (celozrnná mouka, slazení stévií apod.). Tak nebo tak si pochutnáte na výborném koláči.

Ingredience:

  • Vejce – 3 ks;
  • Cukr – 90 g;
  • Rostlinný olej – 80 ml;
  • Zakysaná smetana – 60 g;
  • Polohrubá mouka – 140 g;
  • Prášek do pečiva – 10 g;
  • Škrob – 40 g;
  • Zmrazené nebo čerstvé ovoce – 400 g.
Bylinkové tyčinky hotové na talíři

Náš oblíbený haléřový recept z 60. let: Tyto bylinkové prsty jsou v naší rodině hitem

Koláč s letním ovocem hotový celý

Příprava ovocného koláče:

  • Cukr nasypte do misky s vejci, přilijte rostlinný olej.
  • Přidejte zakysanou smetanu a důkladně prošlehejte.
  • Do směsi nasypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a 30 gramů škrobu.
  • Metličkou promíchejte, až vznikne mírně husté těsto.
  • Ovoce obalte ve škrobu.
  • Část těsta (zhruba polovinu) nalijte do pekáče, na těsto nasypte polovinu bobulí.
  • Vrstvu ovoce zalijte zbylým těstem.
  • Horní část těsta posypte zbylým ovocem.
  • Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 40-45 minut.

Koláč s letním ovocem hotový ukrojený

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*