Pečivo je oblíbeným pokrmem již po staletí. Nejen to slané, ale i to sladké se těší velké oblibě. Mnohdy máme problém s vymýšlením originálních receptů, je proto dobré sáhnout po tradičních receptech.
Příprava koláčů z ovoce byla typická již ve starém Římě. Rozhodně se ale nejednalo o jídlo pro chudé, naopak. Sušené, ale i čerstvé ovoce bylo velmi drahé, proto si pokrmy z něj mohli dovolit jen šlechtici. Dá se tedy říct, že koláč s mandarinkou je přímo královské jídlo. Připravit si jej můžeme jako velkou bábovku nebo můžeme použít malé košíčky vhodné na cupcaky.
Ingredience potřebné na mandarinkový dort:
- mandarinky – 400 gramů
- vejce – 2 kusy
- cukr – 60 gramů
- droždí – lžička
- mouka – 550 gramů
- máslo – 20 gramů
Mandarinky dodávají koláči svěží a jedinečnou chuť
Na přípravu těsta budeme potřebovat misku, do které dáme oloupané mandarinky, vejce, cukr a droždí. Vše důkladně rozšleháme za pomoci ponorného mixéru, poté směs propasírujeme přes jemné síto. Do misky, kde se nachází tekutina z mandarinek, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
Těsto je zapotřebí pořádně propracovat
Do těsta následně přidáme také rozpuštěné máslo a pokračujeme v hnětení. Pomocí stolu s olejem z těsta vytvarujeme velký a dlouhý ovál, který následně rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku, kterou budeme jednu po druhé dávat do pečicí formy vytřené olejem. Jakmile je forma plná, zakryjeme ji potravinářskou fólií a utěrkou. Necháme odpočívat na teplém místě.
Tento nadýchaný mandarinkový koláč je vynálezem mé babičky cukrářky. Během svátků u nás nesmí chybět
Odpočinek je důležitý, aby mohlo pracovat droždí
Těsto necháme 20 minut kynout, poté připravený koláč potřeme žloutkem a dáme do trouby. Pečeme po dobu 30 minut na 170 stupňů. Jakmile je koláč hotový, vyjmeme jej z formy a necháme vychladnout. Před samotným podáváním je dobré jej posypat moučkovým cukrem. Tento jednoduchý dezert se ideálně hodí ke kávě nebo odpolednímu čaji.
Napište komentář