Kouzlo nápoje zvaného ČAJ

Čaj – věc, kterou většina z nás bere jako naprostou samozřejmost. Vaříme si ho ráno ke snídani, na zahřátí když nám celým tělem běhá mráz, chodíme si na něm pochutnat do čajoven nebo si do dáme prostě jen tak – na chuť. Ačkoli tento nápoj bereme jako běžnou věc, se kterou se setkáváme téměř každý den, většina z nás nemá sebemenší ponětí, odkud se k nám čaj vlastně dostal, kam až sahá jeho historie či jaké existují druhy.

Jiný druh – jiná chuť

Ačkoli to drtivá většina lidí vůbec neví, existuje několik tisíc variací čaje. Hodně lidí se omezuje na tři-čtyři druhy čajů, na kterých si dokáží pochutnat a sami sebe tak připravují o různorodé chutě těch dalších. A je to škoda. Čaje se liší vzhledem ke svému původu, rodu, způsobu sklizně či způsobu zpracování, přesto ale většina z nich pochází z jediné rostlinky zvané Camellia Sinensis – keře, který dokáže dorůst do výšky až několika metrů, nechá li se růst divoce.

Pěstování

Většina čajů pochází z oblastí, které mají tropické nebo subtropické podnebí. Čajovníkům se daří především tam, kde hodně prší a je teplo. Jsou to právě období dešťů, která jsou nezbytná pro samotné přežití čaje, přesto jsou ty nejlepší a nejchutnější čaje produkovány v obdobích sucha a v místech, která jsou chladnější.

  • Bílý čaj

Neprochází oxidačním procesem, listové pupeny se otrhají ještě než se stihnou rozvinout a nechají se zvadnout. Tento čaj je známý především pro svou specifickou chuť a nálevu, který má podobu světle žlutozelené barvy. Bílý čaj je považován za opravdovou specialitu a od toho se také odvíjí jeho poměrně vysoká cena. Navíc mezi odborníky koluje zvěst, že právě tento čaj může mít až 5x vyšší ochranný účinek proti rakovině, než konkurenční čaj zelený.

  • Oolong

I tento čaj patří mezi ty „lepší“, chuťově specifické a dražší čaje. Celková spotřeba Oolongu je přibližně pouze 3% na celém světě. Čajoví labužníci si tento čaj velice oblíbili pro jeho netypicky jemnou chuť, díky které si také vysloužil přezdívku „šampaňské mezi čaji“.

  • Pu-erh

Čaj, který nese jméno Pu-erh je oxidačnímu procesu podrobován nejdéle ze všech čajů vůbec. Má specifickou zemitou chuť, která ale nemusí zachutnat každému. Přesto je to jeden z nejkvalitnějších čajů, se kterými se můžete setkat. Jako jeden z mála čajů se neskladuje v hermeticky uzavřených nádobách, naopak se nechává „dýchat“, což výrazně ovlivňuje jeho chuť i další specifické vlastnosti. Pu-erh je velice drahý čaj, jehož cena se odvíjí od jeho stáří. Má velice příznivý vliv na lidský organismus.

Fotografie publikována se svolením Domdeen Photography/FreeDigitalPhotos.net