Zejména kuchař začátečník ocení kulinářské triky zkušenějších kolegů. Ocení, když bude seznámen se skvělými vychytávkami, které mu usnadní vaření. Občas kulinářské triky přivítají ale i ti, kteří jsou v kuchyni jako doma. Tyto tipy vám pomohou vařit lépe a pomohou v případě, že potřebujete tak trochu improvizovat. Může se totiž stát, že při nákupu na něco zapomenete a budete si muset nějak poradit.
Kuchařské vychytávky pro všechny příznivce vaření
Zde je několik velice cenných rad a triků, které ocení kdokoliv, kdo se rád pohybuje v kuchyni a vaří:
- Ocet a rýže: až budete příště vařit rýži jako přílohu k masu, nebo jinému pokrmu, zkuste přidat do vody jednu až dvě lžičky octa. Vaše rýžová příloha bude sněhově bílá, a pokud máte rádi rýži drobivou, také to tomu tímto trikem pomůžete.
- Zapomenuté bílé víno lze nahradit: nevěříte? Jestli jste zapomněli koupit bílé víno, které je pro váš pokrm důležité, můžete improvizovat roztokem z dvou lžiček cukru a malého množství octa.
- Křehké maso s jedlou sodou: jste snad milovníci masitých pokrmů? Pak své kulinářské jídlo můžete povýšit na vyšší úroveň! Maso před přípravou potřete jedlou sodou, dejte v míse do lednice na několik hodin a poté ho omyjte a připravujte dle plánu. Maso tak získá křehčí strukturu.
- Palačinkovému těstu dejte čas: abyste docílili jemnějších a celkově chutnějších palačinek, ponechejte připravené palačinkové těsto asi hodinu „odpočinout“.
Další praktické triky, které se v kuchyni budou hodit
Jestli jste milovníky ryb a rádi je jíte smažené, osolte je asi patnáct minut před jejich přípravou na pánvi a nebudou se rozpadat. Pakliže budete potřebovat vytvořit chutnou omáčku z výpeku, při opékání masa vložte do pánvičky plátek citronu, maso vyjměte a následně výpek zalijte vodou, vínem a vývarem a chutná omáčka k masovému jídlu je hotová!
Bojujete často s tím, že se vám při vaření knedlíky rozpadají? Pak je pomažte po celém povrchu ještě před ponořením do vody vaječným žloutkem a máte po starostech.
Abyste docílili chutnějšího květáku, nebo zelí, duste je v mléku. Aromatičtějších vařených mrkví zase dosáhnete tak, že při vaření do vody přilejete půl sklenice jablečné šťávy.
A na závěr zde máme dvě poslední rady: když budete příště smažit svůj oblíbený pokrm a chcete, aby měl zlatavou kůrku, do mouky přidejte špetku moučkového cukru. A jestli jste spíš na sladké a pečete často koláče s ovocem, přebytečné vlhkosti se zbavíte tak, že na dno těsto nasypete nadrobené sušenky, které šťávu z ovoce absorbují!