Lípa je celosvětově rozšířený strom a čítá až 40 druhů. V Česku je možné zpozorovat především lípu velkolistou a malolistou. Obecně je lípa pro naši zemi stromem národním a je i chráněná, tudíž by se neměla kácet bez povolení příslušných úřadů. Ceněný je na lípě hlavně její květ. Ten se často suší a vyrábí se z něj čajové směsi, tinktury, nebo také kosmetické přípravky (šampony).
Lipový květ nejen, že oplývá doslova omamnou vůní, je totiž i léčivý. Působí pozitivně při nachlazení, chřipce, angíně, uvolňuje průdušky, sníží také horečku, podpoří léčbu onemocnění ledvin, jater, nebo je skvělou prevencí srdečních onemocnění. Mimo jiné má i uklidňující, diuretické a analgetické účinky. Odvar z lipových květů lze používat i k oplachování vlasů, pakliže bojujete s lupy.
Nutno tedy podotknout, že lipový květ je jakýmsi přírodním zázrakem, který lze v alternativní medicíně náležitě zužitkovat. Pojďte si s námi připravit domácí lipový sirup, kterým vezmete za vděk při chřipkových obdobích v zimě.
Co potřebujete na zhotovení lipového sirupu
Květy lípy je nutné sbírat hned z kraje jara až léta, než odkvetou. Těch budete potřebovat asi 150 gramů. Pak si také připravte:
- litr vroucí vody
- kilo krystalového cukru
- jeden citron
Jak připravit domácí lipový sirup
- Nejdříve si pod tekoucí teplou vodou důkladně propláchněte nasbírané lipové kvítky. Skvěle to půjde, když je umístíte do cedníku. Poté si převařte litr vody ve varné konvici a přelejte do velkého dvoulitrového hrnce.
- Do vody pak přisypte i krystalový cukr a vymačkejte citron. Možné je dát do hrnce i celé kousky chemicky neošetřeného citronu. Nakonec do tekutiny přidejte i propláchnuté lipové kvítí. Důkladně směs promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Lze tekutinu i malou chvíli provařit. Hrnec přikryjte utěrkou a nechte asi dva dny na temném a chladném místě macerovat. Čas od času můžete vodu zamíchat. Po dvou dnech zhotovený sirup přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili kousky lipových květů a citronu.
- Přes trychtýř nakonec léčivou směs z lipových kvítků přelijte do skleněných lahví a dobře uzavřete. Domácí lipový sirup můžete po lžících konzumovat jen tak, když pocítíte, že se o vás pokouší jakási nemoc, nebo ho přidávejte do čaje. Moc dobře v něm chutná.
- Místo krystalového klasického cukru klidně použijte i cukr třtinový, který je hodnotnější a zdravější pro náš organismus.
- Uchovávejte v chladu a temnu.
Fotografie: Pixabay