Paštiku už v obchodě zásadně nekupuji. Tento lahodný domácí recept z kuřecích prsou chutná 100x lépe

Paštika z kuřecích prsou ve dvou sklenicích

Kuřecí prsa patří k velmi oblíbeným potravinám. Je to dáno mimo jiné i rychlostí jejich zpracování, protože kuřecí řízky jsou hotové doslova za pár minut. 

Paštika z různých druhů masa je pokrm s bohatou historií. Byla známa již ve starém Římě a Řecku, kde se připravovala právě i z kuřecího masa. V průběhu středověku se paštiky staly populárními ve Francii, byly podávány při královských hostinách. Připravovaly se z různých druhů masa, zeleniny a koření. Paštiky byly považovány za pochoutku a symbol luxusu.

Jemná paštika z kuřecích prsou

Postupem času se recept na paštiku z kuřecího prsního masa rozšířil do celého světa. Každá země má svůj vlastní charakteristický postup přípravy. Například ve francouzské kuchyni se paštika často podává s toastem nebo krekry, zatímco v kuchyni některých slovanských národů se využívá jako náplň do slaných palačinek nebo masových koláčů. I vy si můžete paštiku z kuřecích prsou snadno připravit.

Ingredience:

  • Kuřecí prsa – 800 g;
  • Cibule – 1 ks;
  • Sladká paprika – 250 g;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Česnek – 30 g;
  • Smetana těžká 30% – 400 ml;
  • Utskho suneli (nebo jiné koření)  – 1,5 lžičky;
  • Sladká uzená paprika – ½ lžičky;
  • Kurkuma – 1/3 lžičky;
  • Sůl – 2 lžičky.
Tříminutová rybí pomazánka na chlebech

Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka

Ingredience na vývar:

  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Bobkové listy – 2 ks;
  • Nové koření – 7 hrách;
  • Černý pepř – 15 hrách.

Příprava kuřecí paštiky:

  • Kuřecí prsa, oloupanou cibuli, mrkev, bobkový list, nové koření a černý pepř vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte pod poklicí až do chvíle, kdy budou kuřecí prsa hotová (tedy provařená a měkká).
  • Cibuli nakrájejte nahrubo.
  • Z papriky odstraňte stopku se semínky, papriku nakrájejte.
  • Na pánvi v rostlinném oleji orestujte cibuli a papriku.
  • Na pánev k zelenině přidejte prolisovaný česnek. Vše orestujte do měkka.
  • Na pánev přidejte uvařené kuřecí maso.

Paštika z kuřecích prsou natírání na chleba

  • Do směsi vlijte smetanu, přidejte utskho suneli (či jinou oblíbenou směs koření), sladkou uzenou papriku, kurkumu a sůl. Řádně promíchejte.
  • Prsa se zeleninou duste na středním plamenu.
  • Po 10 minutách vložte zeleninu a kuře do hluboké mísy a rozmačkejte na kaši nebo rozmixujte.
  • Je-li paštika suchá, přidejte pár naběraček vývaru.
  • Výsledkem je lahodná, aromatická kuřecí paštika. Doporučuje se použít na čerstvý chléb.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*