Kuřecí prsa patří k velmi oblíbeným potravinám. Je to dáno mimo jiné i rychlostí jejich zpracování, protože kuřecí řízky jsou hotové doslova za pár minut.
Paštika z různých druhů masa je pokrm s bohatou historií. Byla známa již ve starém Římě a Řecku, kde se připravovala právě i z kuřecího masa. V průběhu středověku se paštiky staly populárními ve Francii, byly podávány při královských hostinách. Připravovaly se z různých druhů masa, zeleniny a koření. Paštiky byly považovány za pochoutku a symbol luxusu.
Jemná paštika z kuřecích prsou
Postupem času se recept na paštiku z kuřecího prsního masa rozšířil do celého světa. Každá země má svůj vlastní charakteristický postup přípravy. Například ve francouzské kuchyni se paštika často podává s toastem nebo krekry, zatímco v kuchyni některých slovanských národů se využívá jako náplň do slaných palačinek nebo masových koláčů. I vy si můžete paštiku z kuřecích prsou snadno připravit.
Ingredience:
- Kuřecí prsa – 800 g;
- Cibule – 1 ks;
- Sladká paprika – 250 g;
- Mrkev – 1 ks;
- Česnek – 30 g;
- Smetana těžká 30% – 400 ml;
- Utskho suneli (nebo jiné koření) – 1,5 lžičky;
- Sladká uzená paprika – ½ lžičky;
- Kurkuma – 1/3 lžičky;
- Sůl – 2 lžičky.
Na stole za 3 minuty: Babička mě naučila tuto lahodnou tuňákovou pomazánku, po které nepřiberu ani deka
Ingredience na vývar:
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Bobkové listy – 2 ks;
- Nové koření – 7 hrách;
- Černý pepř – 15 hrách.
Příprava kuřecí paštiky:
- Kuřecí prsa, oloupanou cibuli, mrkev, bobkový list, nové koření a černý pepř vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte pod poklicí až do chvíle, kdy budou kuřecí prsa hotová (tedy provařená a měkká).
- Cibuli nakrájejte nahrubo.
- Z papriky odstraňte stopku se semínky, papriku nakrájejte.
- Na pánvi v rostlinném oleji orestujte cibuli a papriku.
- Na pánev k zelenině přidejte prolisovaný česnek. Vše orestujte do měkka.
- Na pánev přidejte uvařené kuřecí maso.
- Do směsi vlijte smetanu, přidejte utskho suneli (či jinou oblíbenou směs koření), sladkou uzenou papriku, kurkumu a sůl. Řádně promíchejte.
- Prsa se zeleninou duste na středním plamenu.
- Po 10 minutách vložte zeleninu a kuře do hluboké mísy a rozmačkejte na kaši nebo rozmixujte.
- Je-li paštika suchá, přidejte pár naběraček vývaru.
- Výsledkem je lahodná, aromatická kuřecí paštika. Doporučuje se použít na čerstvý chléb.
Napište komentář