Tento recept je obměnou oblíbených lasagní. Můžete jej připravit z různých druhů těstovin. Zapečené mleté maso, bešamel a dva druhy sýrů, to je kombinace, které neodoláte.
Lasagne jsou dost možná nejstarším druhem těstoviny které se v Itálii připravovaly už ve středověku. Těsto se nejdříve válelo do tenkých širokých plátů. V dnešní době se pod tímto pojmem myslí spíše celý pokrm, ve kterém se střídá náplň z mletého masa, bešamel a těstoviny. Tento recept si můžete udělat vždy, když dostanete chuť na lasagne, ale nemáte je zrovna po ruce.
Ingredience, které budete potřebovat
- 1 cibule
- 700 g mletého masa
- lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 30 ml rajčatové omáčky
- voda
- 500 g těstovin
- 40 g másla
- 2 polévkové lžíce mouky
- 500 ml mléka
- 150 g čedaru
- 150 g ementál
Postup přípravy netradičních lasagní
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a dejte je smažit do pánve na olej, na několik minut. Na cibuli přidejte mleté maso a vše dobře prosmažte. Maso také osolte. Stroužky česneku nasekejte nebo prolisujte a přidejte do pánve k masu. Nakonec přidejte rajčatovou omáčku nebo řidší rajčatový protlak. Pánev přikryjte pokličkou a vše nechte 8-10 minut dusit.
Nyní si v hrnci připravte bešamel. Rozpusťte máslo a přidejte k němu hladkou mouku. Důkladně jíšku míchejte metličkou a začněte postupně přilévat mléko. Za stálého míchání vždy počkejte, až mléko začne houstnout a přilijte další část. Nakonec bešamel osolte a opepřete dle chuti. Poté nastrouhejte oba sýry na hrubém struhadle.
Vytvořte celkem pět vrstev
Nyní vmíchejte do hotového bešamelu sýry a přidejte i uvařené těstoviny. Použít můžete kolínka, vřetena, ale i jiný druh, který máte zrovna po ruce. Vše důkladně promíchejte a začněte vrstvit od vysokého pekáče. Na dno rozprostřete ⅓ směsi s těstovinami, na ni dejte ½ mletého masa. Takto pokračujte, poslední vrstva bude těstovinová. Na ni můžete nasypat ještě další sýr, který vytvoří sýrovou krustu.
Nyní dejte pekáč do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 40 minut. Poté vytáhněte, nechte trochu zchladnout a můžete lasagne rozkrájet na menší kostky a dávat na talíř. Uvidíte, že si tuto variantu oblíbeného receptu zamilujete a doma se po ní jen zapráší, hned jak ji vytáhnete z trouby. Dobrou chuť.
Napište komentář