Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech

Nakládané zelí ve sklenicích s hlávkou vlevo

Mnoho lidí se bojí konzervovat rané zelí. Panuje totiž mylná představa, že jej nelze dlouho uchovávat ve sklenici a že se velice rychle kazí.

Mladé zelí, často nazývané rané, je významnou součástí evropské kuchyně. Má jemnou chuť a křehkou strukturu, což z něj činí ideální přísadu do obloh, salátů i polévek. Do Evropy se rozšířilo ve středověku a postupně se stalo základem mnoha tradičních jídel. Tento recept vám ukáže cestu k tomu, abyste si mohli zelí vychutnat i v zimě.

Nakládané zelí, jako čerstvé

Zelí je mimořádně bohaté na vitamíny, obsahuje také vlákninu a antioxidanty, čímž podporuje trávení a chrání buňky. Mladé zelí je zvláště bohaté na vodu a má nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální potravinu pro ty, kteří dbají na svou váhu. Kulinářské využití je široké. Zelí lze konzumovat syrové, nakládané nebo vařené. Často se přidává do salátů, jimž dodává svěžest a křupavost. Vařené mladé zelí se používá jako příloha k masu nebo se z jeho listů připravují závitky. V některých kulturách je oblíbené i kvašené zelí, které má prospěšné probiotické vlastnosti.

Ingredience:

  • Mladé zelí;
  • Octová esence – 1 lžička v každé sklenici;
  • Vařící voda.
Zelné karbanátky naskládané na prkénku

Vynikající zelné karbanátky, které mě naučil kuchař na dovolené v Turecku. Manžel sní celý plech na posezení

Příprava:

  • Pro tento recept jsou ideální litrové zavařovací sklenice.
  • Zelí nakrájejte a pevně natlačte do sklenic.
  • Do každé sklenice nalijte lžičku octové esence.
  • Zalijte vroucí vodou.
  • Přišroubujte víčka.
  • Není potřeba nic dalšího přidávat, aby nedošlo ke kvašení.
  • Sklenice nechte vychladnout a poté přemístěte do chladného sklepa nebo lednice.

Nakládané zelí ve sklenicích s hlávkou vpravo

  • Zelí je prostě úžasné, lze jej použít jako salát, přidat do boršče či zelné polévky. Budete-li chtít připravit salát, přidejte cibuli, bylinky a dochuťte rostlinným olejem.
  • Toto dušené zelí je velmi chutné, lze jej použít i jako náplň do knedlíků nebo třeba slaných koláčů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

1 Comment

  1. Zajímavé, ovšem nejsem si jistý to vaší „octovou esencí“.
    Myslíte tím obyčejný 8% lihový ocet? 8% lihový ocet zredukovaný vařením? Jablečný ocet? Vinný ocet?

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*