Mnoho lidí se bojí konzervovat rané zelí. Panuje totiž mylná představa, že jej nelze dlouho uchovávat ve sklenici a že se velice rychle kazí.
Mladé zelí, často nazývané rané, je významnou součástí evropské kuchyně. Má jemnou chuť a křehkou strukturu, což z něj činí ideální přísadu do obloh, salátů i polévek. Do Evropy se rozšířilo ve středověku a postupně se stalo základem mnoha tradičních jídel. Tento recept vám ukáže cestu k tomu, abyste si mohli zelí vychutnat i v zimě.
Nakládané zelí, jako čerstvé
Zelí je mimořádně bohaté na vitamíny, obsahuje také vlákninu a antioxidanty, čímž podporuje trávení a chrání buňky. Mladé zelí je zvláště bohaté na vodu a má nízký obsah kalorií, což z něj činí ideální potravinu pro ty, kteří dbají na svou váhu. Kulinářské využití je široké. Zelí lze konzumovat syrové, nakládané nebo vařené. Často se přidává do salátů, jimž dodává svěžest a křupavost. Vařené mladé zelí se používá jako příloha k masu nebo se z jeho listů připravují závitky. V některých kulturách je oblíbené i kvašené zelí, které má prospěšné probiotické vlastnosti.
Ingredience:
- Mladé zelí;
- Octová esence – 1 lžička v každé sklenici;
- Vařící voda.
Vynikající zelné karbanátky, které mě naučil kuchař na dovolené v Turecku. Manžel sní celý plech na posezení
Příprava:
- Pro tento recept jsou ideální litrové zavařovací sklenice.
- Zelí nakrájejte a pevně natlačte do sklenic.
- Do každé sklenice nalijte lžičku octové esence.
- Zalijte vroucí vodou.
- Přišroubujte víčka.
- Není potřeba nic dalšího přidávat, aby nedošlo ke kvašení.
- Sklenice nechte vychladnout a poté přemístěte do chladného sklepa nebo lednice.
- Zelí je prostě úžasné, lze jej použít jako salát, přidat do boršče či zelné polévky. Budete-li chtít připravit salát, přidejte cibuli, bylinky a dochuťte rostlinným olejem.
- Toto dušené zelí je velmi chutné, lze jej použít i jako náplň do knedlíků nebo třeba slaných koláčů.
Zajímavé, ovšem nejsem si jistý to vaší „octovou esencí“.
Myslíte tím obyčejný 8% lihový ocet? 8% lihový ocet zredukovaný vařením? Jablečný ocet? Vinný ocet?