Lahodné koblihy připravené téměř bez tuku. Ohromí vás svou jemnou a nadýchanou strukturou

Zdají se vám koblihy příliš tučné? S tím nelze nesouhlasit. Podle tohoto receptu připravíte krásně nadýchanou alternativu běžných koblih, kterou si každý může dopřát bez výčitek svědomí.

Suroviny na 12 kusů

  • 250 gramů plnotučného tvarohu, nebo mascarpone
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 vejce
  • 3 až 5 lžíc cukru moučka podle chuti
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lžíci kysané smetany
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 až 2 lžíce teplého mléka na potření koblih před pečením
  • cukr moučku na posypání
  • džem, nebo nutellu na naplnění
  • pečící papír

Příprava

Všechny suroviny by měly mít před začátkem přípravy pokojovou teplotu. Celé vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a slunečnicový olej třete v míse do hladké homogenní hmoty. Přidejte zakysanou smetanu a opět řádně promíchejte. Pak tam dejte tvaroh, který by neměl mít v sobě žádné hrudky, a rozmíchejte jej do hladka.

Pak postupně po troškách přisypávejte mouku, do které jste přidali prášek do pečiva, a snažte se, aby nevznikaly žmolky. Když je těsto dost husté, začněte jej prodělávat rukama, a vypracujte hladké, měkké těsto, které se nebude lepit na stěny misky.

Hotové těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z kterých pomocí rukou vytvarujte kuličky. Mírně je rozplácněte a uprostřed vytvořte malý otvor. Dostanete tak tvar silného prstence. Vytvarované koblihy poskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pomocí mašlovačky potřete povrch koblížků teplým mlékem a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C‌. Pečte asi 25 minut, ale průběžně kontrolujte, že se koblihy nepálí. Doba pečení může být mírně odlišná u každé trouby. Po vychladnutí koblížky pocukrujte práškovým cukrem a naplňte džemem, nebo nutellou.

Tipy na závěr

  1. Pro zlepšení chuti koblih můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Nejlepší je čerstvá, kterou jste ostrouhali z umytého BIO citronu ( strouhejte jen tenkou žlutou vrstvičku, bílá dužina pod ní je hořká)
  2. Pokud se rozhodněte použít sušenou citronovou kůru zakoupenou v supermarketu, namočte ji den předem do lžičky rumu. Na toto množství těsta postačí tak půl lžičky kůry.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]