Zdají se vám koblihy příliš tučné? S tím nelze nesouhlasit. Podle tohoto receptu připravíte krásně nadýchanou alternativu běžných koblih, kterou si každý může dopřát bez výčitek svědomí.
Suroviny na 12 kusů
- 250 gramů plnotučného tvarohu, nebo mascarpone
- 200 gramů hladké mouky
- 1 vejce
- 3 až 5 lžíc cukru moučka podle chuti
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 1 lžíci kysané smetany
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 až 2 lžíce teplého mléka na potření koblih před pečením
- cukr moučku na posypání
- džem, nebo nutellu na naplnění
- pečící papír
Příprava
Všechny suroviny by měly mít před začátkem přípravy pokojovou teplotu. Celé vejce, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a slunečnicový olej třete v míse do hladké homogenní hmoty. Přidejte zakysanou smetanu a opět řádně promíchejte. Pak tam dejte tvaroh, který by neměl mít v sobě žádné hrudky, a rozmíchejte jej do hladka.
Pak postupně po troškách přisypávejte mouku, do které jste přidali prášek do pečiva, a snažte se, aby nevznikaly žmolky. Když je těsto dost husté, začněte jej prodělávat rukama, a vypracujte hladké, měkké těsto, které se nebude lepit na stěny misky.
Hotové těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z kterých pomocí rukou vytvarujte kuličky. Mírně je rozplácněte a uprostřed vytvořte malý otvor. Dostanete tak tvar silného prstence. Vytvarované koblihy poskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pomocí mašlovačky potřete povrch koblížků teplým mlékem a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte asi 25 minut, ale průběžně kontrolujte, že se koblihy nepálí. Doba pečení může být mírně odlišná u každé trouby. Po vychladnutí koblížky pocukrujte práškovým cukrem a naplňte džemem, nebo nutellou.
Tipy na závěr
- Pro zlepšení chuti koblih můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Nejlepší je čerstvá, kterou jste ostrouhali z umytého BIO citronu ( strouhejte jen tenkou žlutou vrstvičku, bílá dužina pod ní je hořká)
- Pokud se rozhodněte použít sušenou citronovou kůru zakoupenou v supermarketu, namočte ji den předem do lžičky rumu. Na toto množství těsta postačí tak půl lžičky kůry.