Nakládané zelí je známým pokrmem po celém světě. Jeho příprava ale může být různá, základem je však dostatečně dlouhá doba kvašení.
To správné a silné zelí získáme jedině tím, že jej necháme dostatečně zkvasit. Kysané zelí ale nepatří primárně do české kuchyně, doménou je v kuchyních asijských. A právě v těchto zemích dokážou pokrm, jako je kysané zelí, dovést do chuťové dokonalosti. Jeden takový recept jsme si pro vás připravili.
Ingredience potřebné na přípravu kysaného zelí:
- 2 kilogramy zelí
- 130 gramů mrkve
- 165 gramů cukru
- 135 gramů octu 9%
- 70 gramů papriky
- 1 litr vody
- 2 polévkové lžíce soli
- bobkový list
- pepř celý
Jako první krok je zapotřebí připravit si marinádu
Marinádu připravíme jednoduchým způsobem. Budeme k tomu potřebovat hluboký kastrol, do kterého nalijeme vodu, přidáme kuličky černého pepře a bobkové listy. Do vody nasypeme také krystalový cukr a sůl a necháme vařit na sporáku. Jakmile se nám krystalky cukru vyvaří, máme připravenou marinádu. Tento proces by neměl zabrat více než 10 minut.
Nakrájené bílé zelí smícháme s ostatními ingrediencemi
Mezitím, co se nám připravuje marináda, nakrájíme si nadrobno bílé zelí. K němu přidáme také nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nakrájenou papriku. Do hotové marinády nalijeme ocet a promícháme. Nakrájenou zeleninu smícháme a přendáme do hlubokého hrnce, ve kterém zelí, mrkev a papriku zalijeme hotovou marinádou. Připravený pokrm necháme vychladnout.
Lahodné kysané zelí: Do pár dnů se můžete těšit na pochoutku, která se ihned stane hitem
Lahodné zelí určeno k okamžité spotřebě
Během toho, co nám směs chladne, je zapotřebí ji několikrát promíchat. Jedině tak dojde k požadovanému spojení všech chutí a také tím docílíme toho, že výsledné zelí bude křehké a chutné. Po vychladnutí umístíme hrnec do lednice a necháme zde ještě 12 hodin. Jakmile tato doba uplyne, máme hotový lahodný pokrm, který se hodí jako příloha k jakémukoliv masu.
Napište komentář