Kvalitní a chutný sýr je leckdy v obchodech složité najít, o ceně ani není potřeba se zmiňovat. Mnoho lidí se proto vrací k domácí výrobě.
Výroba domácího sýra se stala oblíbenou aktivitou pro mnoho lidí, kteří chtějí mít přehled o kvalitě a složení svého jídla. Domácí sýry mohou být v celé škále – měkké, polotvrdé i tvrdé. Jejich výroba zahrnuje základní kroky, jakými jsou: pasterizace mléka, přidání sýrařských kultur a syřidla, odkapání syrovátky a zrání sýra.
Lahodný domácí sýr ze čtyř ingrediencí
Některé recepty jsou jednoduché a rychlé, například výroba tvarohu, zatímco jiné, třeba výroba čedaru nebo parmezánu, vyžadují více času a specifických podmínek pro zrání. Jedním ze snadných domácích sýrů, který lze vyrobit z vajec, mléka a zakysané smetany, je tzv. „syrec“. V Česku a na Slovensku je známý jako „hrudka“ a připravuje se v některých krajích jako tradiční velikonoční jídlo.
Ingredience:
- Mléko – 1 l;
- Sůl – 0,5 lžičky;
- Vejce – 3 ks;
- Zakysaná smetana- 200 g.
Báječný slaný koláč à la co dům dal: Tento levný a snadný recept vám zabere 5 minut času
Postup přípravy domácího sýra:
- Pokud nemáte domácí mléko, můžete samozřejmě použít to z obchodu, ale s vyšším procentem tuku.
- Nalijte mléko do dostatečně velké nádoby, postavte na oheň a za stálého míchání zahřejte.
- Vejce rozšlehejte metličkou do hladka.
- K vejcím přidejte zakysanou smetanu a míchejte opět do hladka.
- Když se mléko začne vařit, vlijte směs vajec a zakysané smetany a rychle metličkou promíchejte.
- Za neustálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- V momentě, kdy se ve hmotě tvoří vločky, sundejte hrnec ze sporáku.
- Směs nalijte do síta vyloženého několika vrstvami gázy.
- Hmotu nechte okapat, poté vymačkejte, zakruťte gázu a přitlačte.
- Můžete nechat přes noc na lince nebo dát do lednice.
- Ráno stáhněte utěrku.
- Právě jste získali lahodný a křehký sýr, který se skvěle hodí nejen ke snídani.
- Tento sýrový základ lze smíchat s bylinkami, solí, kořením a jakýmikoli jinými plnidly. Pak získáte pikantní doplněk k sendvičům, chlebíčkům, salátům a mnoha dalším jídlům. Chutná s paprikou a aromatickými italskými bylinkami.
Napište komentář