Sýr v obchodě už zásadně nekupuji. Tento domácí recept mi šetří spoustu peněz a chutná 10x lépe

Domácí sýr nakrojený a růžovém talíři

Kvalitní a chutný sýr je leckdy v obchodech složité najít, o ceně ani není potřeba se zmiňovat. Mnoho lidí se proto vrací k domácí výrobě. 

Výroba domácího sýra se stala oblíbenou aktivitou pro mnoho lidí, kteří chtějí mít přehled o kvalitě a složení svého jídla. Domácí sýry mohou být v celé škále – měkké, polotvrdé i tvrdé. Jejich výroba zahrnuje základní kroky, jakými jsou: pasterizace mléka, přidání sýrařských kultur a syřidla, odkapání syrovátky a zrání sýra.

Lahodný domácí sýr ze čtyř ingrediencí

Některé recepty jsou jednoduché a rychlé, například výroba tvarohu, zatímco jiné, třeba výroba čedaru nebo parmezánu, vyžadují více času a specifických podmínek pro zrání. Jedním ze snadných domácích sýrů, který lze vyrobit z vajec, mléka a zakysané smetany, je tzv. „syrec“. V Česku a na Slovensku je známý jako „hrudka“ a připravuje se v některých krajích jako tradiční velikonoční jídlo.

Ingredience:

  • Mléko – 1 l;
  • Sůl – 0,5 lžičky;
  • Vejce – 3 ks;
  • Zakysaná smetana- 200 g.
Pizza ze zbytků hotová nakrájená

Báječný slaný koláč à la co dům dal: Tento levný a snadný recept vám zabere 5 minut času

Domácí sýr míchání směsi

Postup přípravy domácího sýra:

  • Pokud nemáte domácí mléko, můžete samozřejmě použít to z obchodu, ale s vyšším procentem tuku.
  • Nalijte mléko do dostatečně velké nádoby, postavte na oheň a za stálého míchání zahřejte.
  • Vejce rozšlehejte metličkou do hladka.
  • K vejcím přidejte zakysanou smetanu a míchejte opět do hladka.
  • Když se mléko začne vařit, vlijte směs vajec a zakysané smetany a rychle metličkou promíchejte.
  • Za neustálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
  • V momentě, kdy se ve hmotě tvoří vločky, sundejte hrnec ze sporáku.

Domácí sýr v gáze v cedníku

  • Směs nalijte do síta vyloženého několika vrstvami gázy.
  • Hmotu nechte okapat, poté vymačkejte, zakruťte gázu a přitlačte.
  • Můžete nechat přes noc na lince nebo dát do lednice.

Domácí sýr bez gázy v cedníku

  • Ráno stáhněte utěrku.
  • Právě jste získali lahodný a křehký sýr, který se skvěle hodí nejen ke snídani.
  • Tento sýrový základ lze smíchat s bylinkami, solí, kořením a jakýmikoli jinými plnidly. Pak získáte pikantní doplněk k sendvičům, chlebíčkům, salátům a mnoha dalším jídlům. Chutná s paprikou a aromatickými italskými bylinkami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*