Připravte si skvělé vanilkové šneky z kynutého těsta. Neskutečná dobrota, která potěší chuťové buňky každého milovníka sladkého pečiva.
Šneci jsou oblíbeným receptem českých hospodyněk. Dají se připravovat na nespočet způsobů, jak na slaný způsob, tak i ve sladkých variantách. Je to skvělý pokrm pro různé oslavy, není třeba jej před servírováním krájet a dá se považovat za tzv. „finger food“. Tento recept je u nás v redakci obzvláště oblíbený a šneci nesmí chybět na žádné příležitosti. Příprava není složitá a když odečtete dobu kynutí, budete mít za chvíli voňavou dobrotu na stole.
Ingredience potřebné na těsto
- 300 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 3 žloutky
- špetka soli
- 100 ml oleje
Ingredience potřebné na náplň
- 100 g změklého másla
- 90 g moučkového cukru
- 50 g rozinek
Ingredience na smetanovou omáčku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 sáčky vanilkového cukru
Ingredience potřebné na vanilkový přeliv
- 250 ml mléka
- 60 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 20 g mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- rum
Postup přípravy receptu
Na těsto rozpusťte droždí a cukr v teplém mléce, pak směs na 10 minut odložte na teplé místo. Mouku prosejte do velké mísy. Přidejte ostatní potřebné ingredience a mléko s droždím a 10 až 15 minut dobře hněťte. Získáte homogenní, hladké a trochu měkké těsto. Posypejte jej trochou mouky, mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechejte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Pro vytvoření náplně dobře promíchejte změklé máslo s cukrem. Rozinky povařte s trochou vody (můžete použít rozinky naložené v rumu), nechte vychladnout a poté je dobře slijte.
Těsto přeneste na pracovní plochu posypanou trochou mouky. Rozválejte jej na tenký obdélník a potřete máslem smíchaným s cukrem. Celé jej pak posypte rozinkami a těsto pevně srolujte.
Jakmile těsto zarolujete, nakrájejte jej asi na 12 dílků a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Těsto nechte na 10 minut na plechu odpočinout a poté vložte plech na 20 minut do trouby, kterou si předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Asi po 20 minutách (v závislosti na typu vaší trouby) vyjměte plech a šneky zalejte tekutou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem. Vraťte plech do trouby, dokud se šneci pěkně nepropečou.
Nakonec si připravíte vanilkový krém, který vám vznikne tak, že dobře prošleháte žloutky s cukrem a moukou. Za stálého šlehání vmíchejte mléko a celou směs postavte na oheň. Vařte, dokud vám krém pořádně nezhoustne. Poté nechte krém trochu vychladnout a ušlehejte si bílky, které do směsi ručně vmícháte. Přidejte pár kapiček rumu na provonění a máte hotovo! Přejeme vám dobrou chuť.