Rajčata jsou oblíbenou a hojně pěstovanou plodinou. Šťavnatá, tenkostěnná, masitá, cherry, soudková… Odrůd je mnoho. Každá z nich najde uplatnění.
Rajčata jsou vítanou součástí salátů, které se připravují jak samostatně, tak například jako součást grilování. Saláty mohou být chutným předkrmem, ale také vítanou přílohou. Pro mnoho lidí není grilování jen jídlo, je to skutečný rituál. Maso opečené na ohni má nezaměnitelnou chuť i vůni, při správném postupu může být i zdravé. Ke grilovanému i pečenému masu se hodí salátové nebo nakládané okurky, rajčata, sladké i pikantní papriky a další zelenina.
Marinovaný rajčatový salát s koprem a česnekem
Rajčata, okurky, papriky, kedlubny, ředkvičky a bylinky jsou klasickou volbou pro grilovací party. Zelenina obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a také vlákninu, která napomáhá trávení. Připravované maso dokáže natolik doplnit, že se výsledný pokrm stává doslova symfonií chutí, vůní a barevné krásy na talíři. Pojďme si připravit lahodný a jednoduchý salát, který využijete zdaleka nejen při grilování. Uvidíte, že se vaši strávníci budou olizovat až za ušima.
Ingredience:
- Rajčata – 300 g;
- Cibule – 1 ks;
- Česnek – 3 stroužky;
- Kopr – snítka.
Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech
Ingredience na dresing:
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce;
- Sušená bazalka – 1 lžička;
- Med – 1,5 lžičky;
- Jablečný ocet – 1,5 lžičky;
- Sůl – 1 lžička.
Příprava salátu:
- Rajčata nakrájejte na malé plátky a cibuli na půlkolečka.
- Česnek nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Nejprve vložte cibuli a kopr ve vrstvách do sklenice, poté rajčata a do třetí vrstvy česnek.
- Vrstvy střídejte, dokud není sklenice zcela naplněna.
- V samostatné nádobě smíchejte marinádu: sušenou bazalku, med, jablečný ocet a sůl v rostlinném oleji.
- Tuto směs nalijte do sklenice, zavřete víko a mírně protřepejte.
- Po hodině v lednici získáte jednoduchý salát, který použijete nejen při grilování.
- Jde o skvělé jídlo, které naprosto dokonale doplní chuť masa grilovaného na dřevěném uhlí.
Napište komentář