Lilek se v české kuchyni moc často nevyskytuje, je to ale velká škoda. Snadno z něho totiž lze vytvořit lahodný pokrm, který není potřeba smažit a zachová si veškeré své minerály a vitamíny.
Lilek je druhem zeleniny, který je velmi bohatý na draselné soli. Kromě toho obsahuje také zdraví prospěšné vitamíny a minerální látky, proto bychom jej měli na náš jídelníček zařazovat pravidelně. Díky svým živinám lilek podporuje fungování kardiovaskulárního systému, má také pozitivní vliv na naši pokožku a odvádí z těla přebytečnou tekutinu.
Ingredience potřebné na přípravu lilkových rolád:
- 2 středně velké lilky
- 400 gramů mletého masa
- 200 gramů tvrdého sýra
- 30 mililitrů rostlinného oleje
- lžička kukuřičného škrobu
- 4 polévkové lžíce sójové omáčky
- polévková lžíce majonézy
- 2stroužky česneku
- koriandr, paprika
- petržel
- hladká mouka
Lilek si nejprve pořádně očistíme
Jako první si vezmeme do ruky lilek, který pořádně omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme podélně na plátky. Ty ještě následně přejedeme válečkem na těsto, aby byly opravdu tenké. Plátky lilku umístíme do hluboké nádoby a osolíme. Nádobu následně naplníme vodou a necháme půl hodiny na klidném místě. Mezitím si připravíme směs, kterou budeme závitky plnit.
Překvapte své chuťové buňky: Kuřecí řízky se proměňují v lahodnou roládu
Kombinace mletého masa a sójové omáčky nikdy nezklame
V míse si smícháme mleté maso s oblíbeným kořením, kukuřičným škrobem, sójovou omáčkou a majonézou. V případě, že si chceme tento recept připravit v odlehčené verzi, můžeme majonézu nahradit zakysanou smetanou. Ke směsi postupně přidáme nasekanou petržel, nastrouhaný sýr a prolisované stroužky česneku. Všechno pořádně promícháme, aby nám vznikla jednotná hmota.
Jednotlivé proužky lilku plníme připravenou směsí
Nyní si vezmeme k ruce lilek, u kterého každý plátek osušíme papírovou utěrkou a následně na něj rozetřeme směs z mletého masa. Takto připravený plát zabalíme do malé ruličky. Závitky poté vložíme vedle sebe do zapékací mísy a každý pomažeme směsí z rostlinného oleje, papriky a koriandru. Takto připravený pokrm vložíme do trouby, kde jej pečeme na 180 stupňů po dobu 30-35 minut.
Napište komentář