Vynikající cuketový koláč, který si zamiloval i můj manžel: Je tak dobrý, že ho jíme raději než pizzu

Cuketový koláč lití na plech

Slaný cuketový koláč je vynikající možností, jak zpracovat úrodu této oblíbené zeleniny. Snadno si tak připravíte svačinu do ruky nebo lehkou večeři.

Cuketa je všestranná zelenina, nejen v české kuchyni hojně využívaná. Obsahuje mnoho prospěšných látek, jakými jsou vitamíny, minerály a vláknina. Zároveň je nízkokalorická, mohou si ji tedy směle vychutnat i lidé, kteří se snaží o vyvážený a zdravý jídelníček. Když přidáte různé druhy zeleniny, získáte další chuťový i výživový rozměr.

Slaný cuketový koláč místo pizzy

Slaný cuketový koláč je lahodným pokrmem, který lze připravit na nejrůznější způsoby. Můžete jej podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybám. Vzniklé řezy jsou uvnitř jemné a měkké, zvenku krásně křupavé. Koláč můžete ozvláštnit různými omáčkami a kořením, které mu dodá ještě více chuti. V létě bez problémů nahradí i pizzu.

Ingredience:

  • Cuketa – 2 ks;
  • Sůl – ½ lžičky;
  • Červená cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1-2 ks (dle velikosti);
  • Česnek – 3 stroužky;
  • Paprika – 2 ks;
  • Sladká paprika;
  • Sušený česnek;
  • Vejce – 3 ks;
  • Mléko – 250 ml;
  • Hladká mouka – 200 g;
  • Prášek do pečiva – 1 polévková lžíce;
  • Tvrdý (nebo rovnou strouhaný) sýr – 150 g.
  • Kečup – 50 ml;
  • Majonéza – 50 ml;
  • Sójová omáčka – 40 ml;
  • Jarní cibulka – hlavička.
Cuketová pomazánka nabírání ze sklenice

Tato cuketová pomazánka se hodí naprosto ke všemu. Chutná tak dobře, že ji budete ujídat i samotnou

Příprava:

  • Cuketu nastrouhejte na tenké dlouhé nudličky. Smíchejte ji se solí a nechte 10 minut odležet.
  • Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka.
  • Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Na něm cibuli smažte 2-3 minuty.
  • Mrkev nastrouhejte stejně jako cuketu.
  • Na cibuli položte nudličky mrkve a smažte 2-3 minuty.
  • Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k cibuli a mrkvi.
  • Papriky očistěte od vnitřků, nakrájejte na malé plátky a přidejte na pánev.

Cuketový koláč roztírání po plechu

  • Zeleninovou hmotu osolte, přisypte sladkou papriku a sušený česnek.
  • Promíchejte a smažte 5-7 minut. Z cukety zatím vymačkejte tekutinu.
  • Cuketu a smaženou zeleninu smíchejte v misce.
  • Vejce rozklepněte do samostatné nádoby a přidejte sůl.
  • Do vajec nalijte mléko, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujte těsto.
  • Těsto vlijte do zeleniny a promíchejte.
  • Plech zakryjte pečicím papírem a namažte rostlinným olejem.
  • Těsto se zeleninou nalijte na plech a rozetřete po celé ploše.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jím vrch těsta.

Cuketový koláč nakrájené kousky

  • Koláč pečte na 180 stupňů 25-30 minut.
  • Smíchejte majonézu s kečupem, sójovou omáčkou a nakrájenou jarní cibulkou, čímž si připravíte dip ke koláči.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*