Nádherný a lahodný nepečený dort se může pochlubit korpusem ze sušenek a nutelly, vysokou vrstvou tvarohové náplně a lahodnou polevou z mléčné čokolády. Tomuto dezertu nikdo neodolá.
Lahodný nepečený dezert s příchutí lískových oříšků a té nejjemnější mléčné čokolády vytvoří bez velkých obtíží i začátečník. Přísady jsou velmi jednoduché a finančně nenáročné, a proto se do přípravy můžete pustit prakticky ihned. Dort bude chutnat jako dobrota ke kávě, ale ozdobí i slavnostní stůl.
Ingredience
Na korpus
- Sušenky – 150 g
- pražené lískové oříšky – 50 g
- lískooříšková pomazánka s kakaem (typu Nutella) – 1 lžíce
- mléka – 80 ml
Na krém
- Tvaroh – 500 g
- 33% smetana – 250 ml
- med – 1 lžíce
- želatina – 8 g
Na polevu
- Čokoláda Milka – 125 g
- 33% smetana – 100 ml
- pražené lískové oříšky – dle chuti
Návod na přípravu
Sušenky rozdrťte v elektrickém sekáčku na jemný prášek a totéž učiňte s praženými lískovými oříšky a promíchejte je se sušenkami. Přilijte mléko a přidejte jednu lžíci lískooříškové pomazánky a vše zpracujte do homogenní, soudržné a nedrolivé hmoty. Pokud by se těsto stále drolilo, přilijte trochu mléka. Pokud by bylo moc lepkavé, přidejte sušenkovou drť.
Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a na její dno vtlačte připravenou sušenkovou hmotu, kterou důkladně upěchujte do kompaktní placky. Formu s korpusem zakryjte potravinářskou fólií, aby hmota na dně nevysychala a vložte ji do lednice vychladit a ztuhnout.
Želatinu smíchejte s vodou podle návodu, aby nabobtnala. Mezitím smíchejte v míse tvaroh s medem a tekutou smetanou a vyšlehejte všechny suroviny do hladké, krémovité a nadýchané směsi. Nabobtnalou želatinu rozpusťte v mikrovlnné troubě a když je tekutá, přidejte 4 lžíce do tvarohového krému a dobře promíchejte.
Tenkým pramínkem za stálého míchání přilévejte do krému i zbylé množství rozpuštěné želatiny a krém ihned rozetřete na vychlazený korpus. Dobře ho uhlaďte do roviny, dejte dort do lednice a připravte polevu.
Lískové oříšky rozemelte na jemný prach. V parní lázni rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu a přilijte k ní plnotučnou smetanu. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nezískáte hladkou a tekutou tmavohnědou polevu. Dort vyndejte z lednice a povrch přelijte připravenou čokoládovou polevou. Posypejte mletými ořechy a podle fantazie ozdobte a vraťte hotový dort zpátky do lednice alespoň na 6 hodin vychladit, uležet a ztuhnout. Pak už jen naporcujte a podávejte.
Napište komentář