Kynuté těsto se lžičkou majonézy! Univerzální užití na koláče, housky i rohlíky. Mega nadýchané a super snadné

Kynuté buchty i slané pečivo se vyrábí s pomocí kvasnic. Příprava tohoto těsta není složitá, jen je třeba znát správný postup, výrobu ulehčí i majonéza.

Majonéza se dává nejen do svačinových salátů, ale také do kynutého těsta. Jestliže jste to ještě nezkoušeli, tak přišel právě čas, abyste se do toho pustili. Zjistíte, že takto připravené kynuté těsto je jemné, hladké a velmi vláčné. Ba co více, můžete ho použít na sladké i slané pečivo. Tak s chutí do toho. Následující podrobný postup vám vysvětlí, jak takové těsto vyrobit.

Suroviny na majonézové kynuté těsto

  • 650 g polohrubé mouky
  • půl šálku mléka
  • půl šálku vody
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • špetka soli
  • 25 g čerstvého droždí
  • 150 g majonézy

Postup přípravy

  • Jako první si uděláte kvásek. Do misky rozdrobíte droždí, posypete je trochu cukrem a necháte droždí rozpustit. Zabere to asi deset minut. Pak k nim přidáte asi lžičku mouky a zalijete dvěma lžičkami vlažného mléka. Vše promícháte a na teplém místě necháte droždí vzejít. Je dobré misku s droždím přikrýt potravinovou fólií, aby se v ní drželo teplo a vytvořilo vhodné podmínky pro množení kvasnic.

  • Mezitím si do mísy prosejete polohrubou mouku, přidáte špetku soli, majonézu a jak vzejde droždí, přidáte i ho. Mléko a vodu ohřejete na vlažnou teplotu a přidáte je do těsta v takovém množství, aby vznikla vláčná hmota.
  • Budete ji zpracovávat tak dlouho, až se přestane lepit na stěny mísy a na vařečku. Pak mísu přikryjete potravinovou fólií, dáte na teplé místo a necháte těsto nakynout. Zabere to asi jednu hodinu.

  • Z tohoto těsta je pak možné tvořit sladké buchty i slané koláče. V případě slaného pečiva můžete ubrat na množství cukru, aby těsto nebylo tolik sladké.
  • Výhodou majonézové kynutého těsta je především to, že vydrží velice dlouho čerstvé a hned tak neosychá.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*