Jestliže jste milovníkem kachního masa, ale už vás nebaví klasika, kterou znáte už od malička, vyzkoušejte například omáčku z kešu. Tuto netradiční kombinaci si jistě zamilujete.
Kachnu nemusíte dávat vždy pouze do trouby. Můžete si ji udělat i na pánvi a zároveň vyzkoušet trik, díky kterému zůstane měkká. K ní si poté můžete udělat omáčku z kešu ořechů. Tento recept je vhodný nejen k přípravě večeře, ale také oběda. Možná byste s ním mohli překvapit i hosty, kteří znají kachnu pouze se zelím a houskovými knedlíky.
Připravte si tyto suroviny
- 2 ks kachní prsa
- 50 gramů cibule
- 10 gramů másla
- sůl podle chuti
- 30 gramů kešu ořechů
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 60 ml smetana
Udělejte si výbornou kachnu s omáčkou
Z lednice si vyndejte všechny ingredience, abyste při vaření nemuseli dohledávat některé suroviny. Kachní prsa by měla mít celkem 500 gramů. Nejdříve začněte s přípravou omáčky, ke které není potřeba příliš mnoho surovin. Většina lidé je má doma a nepoužijete ani celé balení, takže si zbytek můžete nechat na jiné vaření.
Začněte s přípravou omáčky
K ruce si vezměte suchou pánev a na ní dejte 30 gramů kešu ořechů. Zde je opečte dozlatova a poté je z pánve dejte do mixéru. Namixujte je nadrobno a vraťte zpět do rozpálené pánve. Zasypte je nadrobno nakrájenou cibulí a přilijte 0,5 l slunečnicového oleje. Vše smažte do té doby, dokud cibule nezezlátne. Nakonec přilijte 60 ml smetany a celou směs vařte přibližně 5 minut na mírném ohni.
Nyní je potřeba osmažit kachnu
Omáčku již máte hotovou a nyní je potřeba začít zpracovávat maso. Kachní prsa omyjte pod tekoucí vodou a poté je osušte papírovými utěrkami. Do kůže udělejte řezy ve tvaru mřížky, ale pokuste se nedotknout masa. Celá prsa potřete slunečnicovým olejem, ale nemusíte to s ním přehánět.
Pánev si dobře rozehřejte a vložte na ní prsa kůží dolů. Je potřeba je pečlivě osmažit z každé strany. Až budete mít dojem, že jsou hotová, lehce je osolte. Nakonec na ně dejte plátek másla, a ještě smažte dalších 5 minut z každé strany. Zatímco se bude kachna smažit, polévejte ji rozpuštěným máslem. Tímto krokem zajistíte, že nebude suchá.
Nyní máte hotovo
Pokud nevíte, jak poznáte, že je kachna hotová, můžete používat tuto metodu. Kachna by po rozkrojení měla být růžová. Jestliže ji máte raději více propečenou, můžete ji dát ještě na pánev. Dejte si však pozor, abyste ji nevysušili. Podává se horká na pánvi s omáčkou z kešu a s čerstvou zeleninou.