Báječně křupavé okurky na zimu podle tohoto receptu jsou chutné a navíc levné

Tyto okurky budou skvělé jako doplněk k pečeným masům i jako součást zimních salátů a dalších dobrot. Oproti klasickým okurkám chutnají díky česneku mírně nasládle a jsou velmi uspokojivé.

Okurková sezóna je tady. A kromě báječného letního počasí přichází i čas zavařování a příprav na zimu. Vyzkoušejte tento báječně chutný, originální recept podle naší rumunské prababičky, který zachutná celé vaší rodině a navíc vás potěší svou finanční nenáročností. Stačí smíchat pár základních surovin v nálevu a zavařovat je stačí pouhých 8 minut. Žádné zbytečné náklady navíc.

Ingredience

  • Okurky naládačky – 4 kg
  • rostlinný olej – 100 ml
  • cukr – 120 g
  • sůl – 80 g
  • 9% ocet – 200 ml
  • hořčičná semínka – 20 g
  • česnek – 4 stroužky
  • mletý černý pepř – 2 lžičky nebo dle potřeby

Návod na přípravu

Okurky přeberte a vyberte z nich ty středně velké. Vhoďte je do mísy s vodou a trochou jedlé sody, nechte je chvíli odmočit a každou okurku důkladně vydrbejte kartáčkem na zeleninu. Omyté okurky poté nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka, která vložte do velké a hluboké mísy.

Nyní připravte marinádu. Do misky nalijte ocet a rostlinný, pachově neutrální olej, přidejte sůl, cukr, hořčičná semínka a prolisovaný česnek. Přísady dobře promíchejte a nalijte je do mísy s okurkami.

Opět vše promíchejte, mísu zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte ji stát při pokojové teplotě 3 až 5 hodin, přičemž čas od času obsah mísy promíchejte. Během této doby se okurky báječně nasáknou příchutí marinády.

Po uplynutí několikahodinového marinování okurky vyskládejte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic a zalijte je marinádou z mísy. Pokud chcete, nechte si pár okurek stranou na ochutnávání, už teď jsou totiž báječné. Zbylé okurky ve sklenicích lehce zakryjte víčky a vyskládejte je do velkého hrnce, jehož dno předem vyložte utěrkou.

Do hrnce nalijte vodu tak, aby hladina dosahovala asi do poloviny výšky sklenic a přiveďte ji k varu. Od okamžiku varu počítejte 8 minut zavařování. Poté vyjměte sklenice z hrnce a víčka pevně utáhněte. Sklenice otočte dnem vzhůru, nechte je zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte na temné a chladné místo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*