Univerzální rajčatová omáčka na jakékoli těstoviny: Masa je jen 500 gramů, ale vystačí na několik dní! Vždy dělám před výplatou

Těstoviny nasladko i naslano jsou oblíbeným rychlým obědem, případně teplou večeří. Rychle zasytí, přitom jejich příprava obvykle nezabere hodně času.

Asi k nejoblíbenějším těstovinám patří špagety s rajskou omáčkou. Lze je uvařit jen s kečupem, případně rajským protlakem, ale chutnější a také výživnější jsou s mletým masem. Pokud si tedy chcete dopřát lahodné masové jídlo, tak postupujte podle našeho receptu. Ten počítá pouze s půl kilogramem masa, díky němu ale získáte pokrm pro celou rodinu.

Co budete potřebovat na přípravu masové omáčky na špagety

  • 500 g hovězího masa
  • 170 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli

  • 1 lžička cukru

  • mletý pepř, oregano, bazalka
  • 1 plechovka sušených rajčat (asi 800 g)
  • 600 ml horké vody
  • balení špaget

Postup přípravy

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dejte ji do hlubšího kastrolu na trochu oleje a osmažte ji dozlatova, až zavoní. Pak k ní přidejte utřený česnek a ještě chvíli osmažte.
  • K cibuli a česneku přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a doplňte kořením na špagety (oregano, bazalka). Přidejte rajčatový protlak, sušená rajčata a směs oslaďte. Abyste vytvořili omáčku, je třeba směs doplnit vodu.
  • Omáčku vařte za stálého míchání asi 10 minut. Pak teplotu snižte a vařte dalších 20 minut do změknutí mletého hovězího masa.

  • Nyní máte čas na přípravu špaget. Ty uvaříte podle návodu v osolené vodě, do které přidáte kapku rostlinného oleje. Nevařte je ale zcela doměkka, měli by být uvařeny tzv. al dente – na skus nebudou tvrdé, ale ani měkké.
  • Jakmile máte masovou omáčku a špagety uvařené, můžete začít jídlo servírovat. Do talířku dáte porci špaget, na ně potom patří masová omáčka. Nakonec přidáte nastrouhaný tvrdý sýr. Nejchutnější je parmazán, ale vystačíte si také s eidamem nebo ementálem podle toho, co máte doma zrovna po ruce.